Komédia Čo zostalo z lásky v Štúdiu L+S

16.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

V predposledný májový deň uviedlo Štúdio L + S divadelnú hru Čo zostalo z lásky. Tento inšpirujúci fenomén sa skloňuje nielen v názve, ale je aj ústredným motívom dramatického príbehu.

Americký dramatik Neil Simon, ktorého si naši divadelní návštevníci isto pamätajú z vynikajúcej hry Zlatí chlapci, ktorú uvádzali viaceré slovenské profesionálne scény, sa ani v tejto hre nezaprie ako autor bravúrnych gagov a nezabudnuteľných výrokov. „Keď doktor hovorí stíšeným hlasom, na druhý deň je určite pohreb.“

Možno čierny humor, no sám autor priznáva, že si nevie predstaviť komickú situáciu, ktorá by v sebe zároveň nemala aj niečo bolestné. Takže príbeh o barovej speváčke, ťažkej alkoholičke, ktorá sa dlhé roky priatelí s oveľa mladším homosexuálom, možno nazvať komédiou s nádychom hlbokého tragična. Ako o nej povedala aj hlavná predstaviteľka predstavenia Zdena Studenková, je to hra, ktorá vypovedá o pocite starnutia o vzťahu k niekomu, kto nás v ťažkej situácii podrží.

A ešte čosi dôležité - táto hra poskytuje výborné príležitosti pre hercov. Bez zvyšku ich využila nielen ona, ale aj jej kolega Miro Noga. Jeho doterajšie ženské úlohy, zvyčajne komické, vystriedalo teraz iné herecké predvedenie, keď sa vžil do roly nedoceneného, odsúvaného herca, ktorý sa obetavo a nezištne pätnásť rokov stará o svoju priateľku a znáša jej výsmech i ponižovanie. Tak ako sa dokáže zvyčajne predviesť ako komik, zvládol presvedčivo aj túto humorno-vážnu rolu.

Postavu psychicky labilnej, krásnej a bohémskej barovej speváčky, ktorá sa pri každej príležitosti utieka k alkoholu, hrá Zdena Studenková s takým prirodzeným šarmom a bonvivánstvom, až ju možno podozrievať, že si túto rolu u autora priam objednala. Aj sama sa priznáva, že po nej pokukovala takmer deväť rokov. A prednedávnom ju navrhla dramaturgii divadla.

Rolu večne si sťažujúcej, starnúcej a nedocenenej manželky si zahrala Bibiana Ondrejková. Príležitosti nielen dostali, ale ich aj využili i mladí, začínajúci herci -Lucia Jašková, Zuzana Haasová a Vašo Púčik.

Anna Sláviková

V hlavných úlohách komédie Čo zostalo z lásky vystupujú Zdena Studénková a Miro Noga.
FOTO - Jozef Uhliarik

Páčil sa vám článok?