Marek Kvetán: premena textu na obraz

16.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

V Galérii Priestor for Contemporary Arts na Somolického 1/B môžete vidieť expozíciu s názvom TXT. Jeden z najvýznamnejších mladých slovenských multimediálnych výtvarníkov Marek Kvetán tu vystavuje výsledky svojho najnovšieho projektu.

Hoci časy svojho štúdia strávil Marek Kvetán (1976) v ateliéri sochárstva a maliarstva, od sklonku deväťdesiatych rokov sa venuje počítačovému umeniu, internetu, videoinštalácii, umeniu vo verejnom priestore a interaktívnym dielam.

V súčasnosti má za sebou mnoho sólových výstav doma aj v Česku a jeho práce sa objavili na rôznych skupinových prehliadkach v New Yorku, Berlíne či vo Viedni. Kvetánov umelecký prístup často upozorňuje na stratégie manipulácie v časoch informačného boomu - nenápadné formy ovplyvňovania dnes hádam najviac stelesňuje reklama..

Stručný názov najnovšej výstavy v Galérii Priestor - TXT - napovedá, že v tomto prípade Mareka Kvetána zaujali rôzne spôsoby premeny textu na obraz. Pomocou počítačového programu, ktorý mení znaky a písmená na farebné body, previedol literárne diela z oblasti písaného do oblasti výtvarného, pričom výber vstupných textov zveril rôznym osobám zo svojho okolia.

Surovinou pre tento projekt sa tak stali knihy najrôznejších autorov, žánrov, jazykových oblastí: od Stepného vlka Hermana Hesseho cez humoristickú sci-fi Douglasa Adamsa až ku Koránu. Divák však vidí len hotový produkt, a tým sú celkom abstraktné, zrnité a rôznofarebné digitálne tlače umiestnené na rozmerných paneloch či svetelných boxoch.

Návštevníci sa však môžu sami zapojiť aj do interaktívnej časti projektu: kto prinesie akýkoľvek text v elektronickej podobe, dočká sa jeho vizualizácie a z galérie si odnesie obraz, na vzniku ktorého sa sám podieľal. Výstavu môžete v Galérii Priestor navštíviť od stredy do nedele v čase 16.00-19.00 do 22. júna.

Bohuš Dúbrava
Páčil sa vám článok?