Na Hlavnom námestí budú filmové večery

11.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Už koncom júna začal na východnom konci republiky svoju letnú cestu po mestách a mestečkách putovný Bažant Kinematograf 2003.

Bratislavčanom spestria večery pod holou oblohou projekcie piatich filmov od pondelka 25. 8. do piatka 29. 8 na Hlavnom námestí. Premietať sa začne vždy po zotmení, teda približne o 20.00 h.

Český Kinematograf bratov Čadíkovcov ide v stopách prvých kočovných premietacích zariadení, ktoré svoje publikum hľadali často tam, kde by sa tento druh umenia aj zábavy inak nedostal.

Obľúbená atrakcia už okrem iného stihla potešiť nielen filmových fanúšikov ArtFilmu v Trenčianskych Tepliciach, ale spestriť aj programy inak zameraných akcií. Od decibelov si tak pri plátne mohli odpočinúť napríklad návštevníci „slovenského Woodstocku“, hudobného festivalu Pohoda v Trenčíne.

Ak v kolekcii snímok nenájdeme žiadne premiérové filmy, tak ide znovu najmä o zámer autorov projektu, ktorí stavili skôr na divácku obľúbenosť. Hlavne medzi mladou generáciou si na ňu nemôžu sťažovať kultoví Samotáři režiséra Davida Ondříčka (streda 27. 8.) alebo najnovší počin Petra Zelenku Rok ďábla (piatok 29. 8.). Zatiaľ čo dva ďalšie „retro“ tituly, úspešná komédia Pelíšky (r. J. Hřebejk, pondelok 25. 8.) a muzikál Rebeli (r. Filip Renč, utorok 26. 8.), načreli do šesťdesiatych rokov z pohľadu súčasnosti, film Sladké hry minulého leta Juraja Herza (štvrtok, 28. 8.) bol nakrútený ešte v roku 1969, no svojou letnou atmosférou dopĺňa mladšie diela.

Pred každou celovečernou snímkou navyše uvidíte jednu krátkych animovaných miniatúr študentov VŠMU. A všetkých záujemcov o večernú filmovú zábavu iste poteší, že vstup na premietania je voľný.

Bohuš Dúbrava

V bratislavských kinách bude 7. augusta premiéra Terminátora 3. Ten na ľudstvo zaútočí z budúcnosti, tentoraz v podobe krásnej a neľútostnej T-X (Kristanna Lokenová, na fotke s A. Schwarzeneggerom). V ceste za skazou ľudstva jej bude stáť replika Terminátora z prvej časti (Arnold Schwarzenegger) - tajomného a teraz už zastaraného robota, ktorý sa pokúsi odvrátiť hrozbu súdneho dňa...
FOTO - ITAFILM

Páčil sa vám článok?