Najviac sviečok na hroboch známych osobností

1.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Od rána prichádzajú na bratislavské cintoríny stovky ľudí, aby si prišli uctiť svojich príbuzných či známych. Najväčší príval návštevníkov zaznamenáva Cintorín Slávičie údolie, kde sú pochované viaceré známe osobnosti.

Ľudia sa pristavujú najmä pri pomníku politika Alexandra Dubčeka, pod ktorým ležia už desiatky sviečok. Davy sa tvoria prevažne v prvej časti cintorína, kde majú hroby, napríklad aj herci Ivan Krajíček, Jozef Króner alebo hokejisti Vladimír Dzurilla či Dušan Paška.

Viacerí návštevníci zapálili sviečku aj obetiam koncentračného tábora Mathausen pri symbolickom pomníku. Dopravu v Slávičom údolí riadia policajti. Situáciu tam komplikuje výjazd dopravných áut z priľahlých stavieb.

Najpokojnejšia atmosféra je na Ondrejskom cintoríne, ktorý zatiaľ navštívilo len niekoľko, prevažne starších ľudí. Podľa pracovníka miestnej pohrebnej služby na toto miesto posledného odpočinku sa návštevníci prichádzajú pozrieť obvykle až tesne pred záverečnou. Vence či kvety preto zdobia zatiaľ len málo hrobov. Sviečky upozorňujú hlavne na nenápadný pomník umelca Júliusa Satinského. Bratislavčania sa pristavujú i pri hrobe Schöner Náciho, ktorého po 40 rokoch od jeho smrti pochovali v rodnom meste v septembri.

Naopak, kvety, vence a sviečky pribudli dnes vo veľkom množstve na hroboch na ďalšom z najznámejších cintorínov v hlavnom meste, na Martinskom cintoríne. Aj tu návštevníci prejavili pietnu spomienku zosnulým osobnostiam ako herec Marián Zednikovič alebo bývalý prezident Jozef Tiso. Na rozdiel od Slávičieho údolia tu však výraznejšie problémy s dopravou nie sú. Davy sa tvoria len pred vstupnou bránou, kde svoje stánky rozostavali kvetinári.

(sita)

Páčil sa vám článok?