V Bratislave sa začal Mesiac fotografie

30.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

K vrcholom 17. ročníka Mesiaca fotografie v Bratislave budú nepochybne patriť výstavy členov prestížnej fotografickej skupiny Magnum Paola Pellegriniho (Taliansko) a Carla de Keyzera (Belgicko) v Dome umenia či kolektívna výstava Otvorené mapy (Mapas Abiertas), ktorá mapuje latinsko-americkú fotografiu v rokoch 1991 - 2002.

Mesiac fotografie ponúka v bratislavských galériách množstvo kolektívnych aj individuálnych výstav, ako aj sprievodné podujatia či hudobné koncerty. V Mirbachovom paláci na Františkánskom námestí 11 otvorili výstavu s názvom Georges Rousse: Abstraktné premeny priestoru, v Pálffyho paláci na Panskej 19 zas výstavu Harisa Kakarouhasa: Správa o živote v modernej Kube.

V Pálffyho paláci vystavuje aj Miroslav Tichý Snové obrazy ženskej krásy. V Galérii Medium na Hviezdoslavovom námestí 18 môžete vidieť práce študentov Katedry fotografie a nových médií VŠVU k 15. výročiu založenia katedry. Výstava s názvom Stratený čas? je otvorená v Slovenskej národnej galérii. Zaznamenáva obdobie rokov 1969- 1989 na Slovensku vo fotografickom dokumente.

Vo výstavnom pavilóne SNM na Žižkovej 16 Podhradie otvorili výstavu Fero Tomík (osobnosti - udalosti - príbehy) prezentujúcu dielo významného slovenského fotografa od jeho počiatkov v roku 1953 až do roku 2007.

Z kolektívnych výstav ďalej spomeňme výstavu 5lovensko - 5 rokov Slovenska vo fotodokumente Grant Vaculík Advertising, Fotogenie identity, Fotografia 19. storočia - unikátnu výstavu mapujúcu históriu techniky fotografovania z Maďarska a výstavu Inštitútu tvorivej fotografie FPF Slezskej univerzity v Opave.

Individuálne fotografické výstavy zastupujú mená ako Petra Bošanská & Dominika Horáková, Viliam Malík, František Tomík, Peter Župník, Juraj a Ivan Dudášovci zo Slovenska, Alexander Valchev z Bulharska, Miloslav Stibor, Miroslav Tichý - Česká republika, Igor Kuduz - Chorvátsko, Haris Kakarouhas - Grécko, Zoltán Molnár - Maďarsko, Andrzej P. Florkowski, Stanislaw J. Woš - Poľsko, Gyula Fodor - Rakúsko, Oleg Klimov - Rusko. Ďalej sa predstavia Paula Luttringer - Argentína, Numo Rama, Simone Michelin - Brazília, Georges Rousse - Francúzsko, Bertien van Manen - Holandsko, Francisco Mata Rossas - Mexiko, Joanne Kane, Annabela Elgar - Veľká Británia.

(dš)
Páčil sa vám článok?