Do školy už nebude zatekať cez azbestovú strechu

28.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Do konca roka by sa mala uskutočniť oprava strechy Základnej Školy na Kulíškovej ulici v mestskej časti Ružinov. Cez azbestovú krytinu totiž zatekalo do tried.

Peniaze na rekonštrukciu pôvodne plánovala ružinovská mestská časť vyčleniť zo svojho rozpočtu. Ten však poslanci doteraz neschválili a tak starosta Slavomír Drozd oslovil súkromný sektor. Podľa hovorcu Ružinova Matúša Smoleca už zástupcovia súkromných investorov prisľúbili, že oprava bude hotová do konca decembra. Stáť bude približne dva milióny.

Azbest je zdraviu nebezpečná karcinogénna látka. Pri rekonštrukcii ho zo strechy odstráni firma, ktorá má na túto činnosť špeciálnu licenciu. Podľa odborníka na vláknité prachy Miroslava Machatu z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Nitre závisí ohrozenie zdravia od miery poškodenia strešnej krytiny.

"Ak je v zlom stave, uvoľňovanie vláken môže byť zvýšené." Zástupkyňa riaditeľa ZŠ Kulíškova Hedviga Magátová hovorí, že problém trvá dlho. "Ide o už asi 10 rokov sľubovanú opravu."

Odštiepené ostré azbestové vlákna sa vdýchnutím dostávajú do pľúc a spôsobujú zdravotné problémy, ktoré môžu vyústiť až do rakoviny. Hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Veronika Wiedermanová sa vyjadrila, že v prípade ZŠ Kulíškova je väčším problémom zatekanie a možná pleseň, než azbest.

"Ak by boli vlákna náhodou splachované dažďovou vodou, táto voda sa filtruje pri prenikaní cez stropnú konštrukciu a preto prienik vlákien do učebne a ich uvoľňovanie do ovzdušia učebne prakticky nie je reálne," uvádza v stanovisku Wiedermanová.

(sita)

Páčil sa vám článok?