Zbor donských kozákov vstúpi v Bratislave

26.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Zakladateľ Zboru donských kozákov je rodák z Rostova na Done, skutočný donský kozák Peťa Chuďakov. Umelecky pôsobil ako tanečník a choreograf na divadelných scénach v Sofii, Drážďanoch a vo Viedni. Je tiež vynikajúcim hráčom na harmonike a spevákom folkových piesní.

V roku 1981 nadviazal na tradíciu slávneho kozáckeho zboru, ktorý viedol Sergej Žarov a založil Veľký zbor donských kozákov. Jeho členmi sú známi sólisti rôznych európskych operných domov, viacerí z nich sú aj priamymi potomkami donských kozákov.

Dokonalá vyrovnanosť hlasov, obrovský dynamický kontrast, tvorivá a zodpovedná interpretácia, to je záruka veľkých umeleckých kvalít zboru. V Bratislave vystúpi Veľký zbor donských kozákov v počte 20 spevákov na dvoch koncertoch. Zaznejú na nich tie najslávnejšie liturgické skladby a ľudové piesne.

V utorok 6. novembra o 19.30 h v rímskokatolíckom kostole Blumentál odznie chrámový koncert s názvom Svjatyj Bože a predstaví duchovné, ruské a ukrajinské ľudové piesne.

V stredu 7. novembra o 19.00 h. bude v Estrádnej hale PKO zábavný program k 90. výročiu VOSR Jechal kazak za Dunaj. Donskí kozáci boli jednou z prvých obetí boľševického terorizmu po VOSR. Veľká komunita napokon emigrovala za dramatických okolností cez Turecko do Európy.

(dš)
Páčil sa vám článok?