Šéfka maďarského parlamentu odhalí pamätný stĺp

5.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Predsedníčka maďarského parlamentu Katalin Sziliová pricestuje v sobotu 6. októbra na neoficiálnu návštevu do Podunajských Biskupíc, kam ju pred mesiacom pozvala miestna organizácia Maďarského spoločenského a kultúrneho zväzu na Slovensku - Csemadok.

Sziliová sa zúčastní na stretnutí vysídlených a perzekvovaných rodín. Sprevádzať ju bude delegácia zložená z predstaviteľov piatich parlamentných klubov.

Šéfka parlamentu Maďarskej republiky bude prítomná na omši v kostole sv. Mikuláša a v popoludňajších hodinách odhalí pamätný stĺp k 6. októbru 1849, ktorý si v Maďarsku pripomínajú ako Deň národného smútku. Taktiež si prezrie výstavu Never again 1945-48 (Nikdy viac 1945-48).

Dňa 6. októbra 1849 bolo v Arade (Rumunsko) popravených 13 generálov, veliteľov uhorskej revolučnej protihabsburskej armády. Tento deň si Maďari pripomínajú ako významný a pamätný deň maďarského národa.

V období tzv. metternichovského alebo kabinetného absolutizmu založeného na polícii, armáde a cenzúre došlo napriek tomuto policajnému režimu k formovaniu ideológie liberálnej uhorskej šľachty (tzv. maďarské reformné hnutie), ktorá bola ochotná spolupracovať s buržoáziou. Vyústilo to do nacionalistickej maďarskej revolúcie (1848-1849) proti Viedni, v ktorej museli Maďari bojovať okrem Rakúska aj proti Nemaďarom v Uhorsku, konkrétne Chorvátom, Slovákom, Srbom, Rumunom a Rusínom. V auguste 1849 však boli Maďari porazení, keď si Habsburgovci proti nim povolali na pomoc ruské vojsko.

(tasr)
Páčil sa vám článok?