V Štúdiu L+S meškajú poldruha hodiny

5.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Nie je to ani manželská nuda, ani nenávisť, dokonca ani únava zo spoločne prežitých rokov. Sú to len obyčajné ľudské obavy nad tým, čo bude, keď už v zámke nezaštrkoce kľúč oznamujúci, že deti idú domov zo školy.

Autori hry Půldruhé hodiny zpoždení Gérald Sibleyras v spolupráci s Jeanom Dellom tieto obavy ponúkajú s chápavým humorom a nesáču svoje obete do beznádeje.

K tomu im štedro pomáhajú hlavní protagonisti predstavenia, ktoré premiérovo uviedli v Štúdiu L+S, Milan Lasica a Daniela Kolářová. Aj keď je Milan Lasica očividne viac doma v téme nonšalantného starnutia a na dôchodok sa teší, Daniela Kolářová mu je manželkou, s ktorou síce prežil kus svojho života, a porodila mu tri deti, vnútorne si však veľmi nerozumejú. Lasica niekedy vedie brilantný dialóg, plný iskrivého humoru, viac sám so sebou ako s partnerkou.

Hra, réžia aj herecká zrelosť a skúsenosť oboch hercov sú však pevným základom, na ktorom po každom ďalšom predstavení, väčšej súhre a „láske“ oboch manželov možno postupne vybudovať ďalší z ťahákov pre divákov Štúdiu L+S. Kto iný, ak nie práve táto slávna dvojica, má divákom ukázať, že čas, keď prestaneme cvikať kartičku do práce, je aj časom pokoja, radosti a bujarého sexu? Stačí si rozdeliť spálne a vzrušenie už príde samo.

Text v preklade Alexandra Jerie, s autorským vkladom Milana Lasicu, diváka jemne šteklí po päte, nie tak, aby sa udúšal smiechom, ale tak akurát, aby mu bolo príjemne. Réžia Patrika Hartla je decentná, výrazne v nej prevažuje úcta a láska k starším, pochopenie pre ich problémy a najmä ústretovosť. Bodaj by nie, veď inscenáciu venoval otcovi a mame.

Štúdio L+S spolu s Lasicom a Kolářovou ju zas venovali všetkým divákom, ktorí chcú stráviť večer v príjemnej spoločnosti, s nonšalantným pánom v rokoch a ženou, ktorá má síce problémy s depresiami, ale zo svojich šedín dokáže vykúzliť aj jemnú pavučinku pohody a radosti. Najbližšie predstavenie je Štúdiu L+S naplánované na 16. a 17. októbra. Nemeškajte!

Dáša Šebanová
Páčil sa vám článok?