Na nábreží chcú osadiť bustu Martina Rázusa

29.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Spolok Martina Rázusa chce pri príležitosti podujatia Letokruh Martina Rázusa 2007 - 2008 odhaliť na budúci rok v Bratislave bustu tohto slovenského spisovateľa, kňaza a politika. Informoval o tom predseda spolku Ján Juráš.

"Prečo len busta? Rázus by si zaslúžil aj viac, ale uvedomujeme si naše možnosti. A okrem toho, on bol veľmi skromný človek," vysvetlil Juráš.

Bustu z bronzu na pamätnej tabuli zo žuly osadia na budove Berlinky zo strany Rázusovho nábrežia na rohu Mostovej ulice. Vytvorí ju umelec, ktorý podľa podmienky Ministerstva kultúry SR na pridelenie dotácie vyjde ako víťaz z verejnej súťaže. Financie na jej zrealizovanie chce spolok získať aj od Nadácie Matice slovenskej, Ars Bratislavensis a vyhlásením zbierky. Termín slávnostného odhalenia by podľa organizátorov mohol byť od júna do septembra 2008.

Okrem odhalenia busty v Bratislave, kde Rázus študoval štyri roky teológiu, chystá spolok v roku 2008 aj odhalenie pamätnej tabule na fare v Modre, kde bol jeden rok kaplánom a pamätnej tabule na škole v Kežmarku, kde študoval.

Martin Rázus sa narodil 18. októbra 1888 v Liptovskom Mikuláši-Vrbici. Študoval v Liptovskom Mikuláši, Banskej Bystrici, Kežmarku a Bratislave. Ako evanjelický farár pôsobil v Brezne od roku 1930. V rokoch 1929 až 1937 bol poslancom Národného zhromaždenia v Prahe a predsedom Slovenskej národnej strany.

(tasr)
Páčil sa vám článok?