Bratislavský Hviezdoslav má 70 rokov

23.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Monumentálna socha slovenského básnika a dramatika Pavla Országha Hviezdoslava s fontánou stojí na námestí pomenovanom po ňom už sedemdesiat rokov. Pomník slávnostne odhalili v nedeľu 26. septembra 1937.

Koncepcia pomníka, ktorý z iniciatívy americkej Slovenskej ligy, vytvoril sochár Vojtech Ihriský a Jozef Pospíšil v spolupráci s architektom Júliusom Lehockým, sa od jeho konečnej podoby líšila. Pôvodne mali za sochou básnika v nadživotnej veľkosti stáť na polkruhovom pôdoryse kamenné stĺpy a tie mali niesť kamenný architráv s textom z Hviezdoslavovej básne. Namiesto nich za sochou vysadili rad tují. Iný bol aj použitý materiál. Hviezdoslav mal byť z bieleho talianskeho mramoru, ale sochu odliali z bronzu. Ohlasovaná zmena zaujala verejnosť už pri skúšobnom postavení modelu v auguste 1937.

Slovenský juh 13. augusta 1937 napísal, že od talianskeho mramoru sa ustúpilo „pre sankcie počas taliansko-habešskej vojny“, a že je to na úkor pomníka.

Ešte väčšmi sa nad bronzom rozhorčoval redaktor revue Slovenské pohľady Koloman K. Geraldini: „Vzhľadom na osobnosť básnika Hviezdoslava je biely mramor jedine prípustný, o tom nemusí byť sporu.... Že by tu hrali rolu financie, o tom pri prvom pomníku Hviezdoslavovi (v 18. roku našej samostatnosti!) nemôže byť ani reči a bol by to priam kultúrny škandál, keby sme mali vzhľadom na financie odkrágľovať len tak hala-bala sochu muža, ktorý nám prerazil okno do sveta ešte za poroby.“

V päťdesiatych rokoch minulého storočia pomník posunuli ďalej od budovy Slovenského národného divadla, smerom do stredu námestia. Neskôr pred ním vybudovali betónovú nádrž podkovitého tvaru s fontánovými dýzami.

Básnikovi už dlho nerobia spoločnosť zelené tuje. Nedávno mu z každej strany pristavali stĺpiky s veršami. Nie je to však pokus o návrat k pôvodnej koncepcii pomníka. O skutočnom zámere tohto doplnku sa už veľa diskutovalo, a padla kritika, že stĺpiky nie sú dotvorením pomníka, ale iba ďalšou zábranou v prístupe na pešiu zónu a k už aj tak oplotenému americkému veľvyslanectvu. Po sedemdesiatich rokoch sa v slovenských médiách v súvislosti s Hviezdoslavovým pomníkom opäť ocitá slovo škandál.

Ida Bibelová
Páčil sa vám článok?