Do Bábkového divadla príde Alibaba a spol.

23.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Bol začiatok leta, keď si režisér Jozef Bednárik prehodil cez plecia povestnú šálu a rozprával o plánoch na jeseň. Dnes skúša v Bratislavskom bábkovom divadle inscenáciu anglického muzikálu Chu Chin Chow zo začiatku 20. storočia, na motívy rozprávky Ali Baba a 40 zbojníkov.

Skúšky sú v plnom prúde a premiéra by mala byť 23. a 24. novembra. Je to piata réžia Jozefa Bednárika v BBD. Ak sa naplnia jeho slová, mala by byť rozlúčková. O to viac sa na jej prípravu tešil: „Muzikál je plný zaujímavých pesničiek. Upravili sme ho tak, aby nám všetkým chutil. Bábky sú najlepší a najposlušnejší muzikáloví herci na svete. Nemajú odbory, bábkový zbor je vytesaný z jedného kusu polystyrénu, príde, keď treba aj odíde, keď je to nutné. Navyše robím s ľuďmi, ktorých novinári často nespomínajú. Stále sa hovorí o hlásateľkách, tanečniciach, moderátorkách, ale o bábkohercoch málokto hovorí. A oni prví prinášajú deťom v útlom veku kontakt s divadlom. Je to spoločenstvo skromných ľudí, ktorí dokážu robiť divy. Vedia spievať, tancovať, aj hrať a vodiť bábky. Spĺňajú základné kritériá herectva a pre svoju tvorbu nepoužívajú svoje telo, ale predmet - bábku. Mám ich veľmi rád a strašne by som chcel, aby nám to vyšlo. Vedia, že sa natrápia, ale zatiaľ dostali za našu spoluprácu vždy ocenenie, peknú odmenu. Viem, že im práca chutí, a keď nie doma, aspoň v cudzine ich ocenia,“ povedal Jozef Bednárik.

Pôvodnú hudbu k muzikálu zložil Frederic Norton. Niektoré zo songov sa stali na dlhé obdobie hitmi. Rozprávkový príbeh, a stále svieža hudba, umelcov inšpirovali k vzkrieseniu muzikálu po takmer sto rokoch. Koncepciu inscenácie postavil režisér na sile spoločenstva ľudí rôznych národov a rás, ktorá je záštitou spravodlivosti, práva a slobody.

Ambíciou predstavenia je nenásilnou rozprávkovou formou ponúknuť detským divákom základné etické normy, poukázať na nezmyselnosť násilia a neprávosti a vyzdvihnúť právo, spravodlivosť a dobro. Nepochybne bude zrozumiteľná nielen bratislavským či slovenským divákom, ale aj divákom z ostatných kútov Európy, kde chce divadlo inscenáciu prezentovať.

Dáša Šebanová
Páčil sa vám článok?