Carmina Burana na Hlavnom námestí

19.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Hlavné námestie sa v sobotu o 19. hodine stane dejiskom hudobného sviatku - 90-členný orchester a sólisti Slovenskej filharmónie tu odohrajú scénickú kantátu skladateľa Carla Orffa Carmina Burana.

Pod producentskou taktovkou Jaromíra Okšu sa toto dielo odohrá v Bratislave vôbec prvý raz v histórii. Premiéra prvého diela Carla Orffa (1895 - 1982) zaznela 8. júna 1937. Je to cyklus inscenovaných svetských piesní pre sólové hlasy a zbory so sprievodom nástrojov.

Textové podklady k scénickej kantáte Carmina Burana skladateľ vybral z benediktínskeho rukopisu z 13. storočia, zachovaného v kláštore blízko mesta Oberammergau v opátstve de Beuron (Burana je neologizmus odvodený zo slova Beuern, neskôr Bayerne, t. j. Bavorsko), objaveného v roku 1803.

Orff sa v diele zámerne vyhýba spisovnej latinčine a necháva vyznieť archaickú tajomnosť stredovekých textov v starej latinčine či stredovekej francúzštine. Stredoveké lyrické texty potulných študentov a klerikov, putujúcich po krajine z miesta na miesto, v ktorých zaznieva ľudový podtón s nádychom obscénnosti, zmyselnosti, tragickosti i tragikomickosti, rozprávajú o jari, šťastí a láske, radostiach, no i o smrti. Základnú líniu diela vytvára dvadsaťpäť piesní vykresľujúcich pestrý obraz svetského života v stredoveku.

Podujatie na Hlavnom námestí je zároveň narodeninovým večierkom - spoločnosť Západoslovenská energetika, a.s., oslavuje v tomto roku 85. výročie svojho vzniku a pri tejto príležitosti sa rozhodla priniesť nevšedný kultúrny zážitok Bratislave, ktorá si v tomto roku tiež pripomína jubileum, a to 1100. výročie prvej písomnej zmienky o meste.

(brn)
Páčil sa vám článok?