Veronika Rónaiová - súčasná slovenská maliarka

5.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Pod názvom Bonjour 2007 otvorili v Apollo BC, Mlynské nivy 45 výstavu súčasnej slovenskej maliarky Veroniky Rónaiovej.

Kým pravý uhol obrazu potiera štetec rozmanitými, jasnými farbami, samotná vízia súčasnej slovenskej umelkyne je skôr temná, znázornená čiernou, prekrytá tmavými okuliarmi na očiach tvorcu. Aj nápis, názov obrazu - Som súčasná slovenská maliarka je zvýraznený veľkými, čiernymi písmenami.

Veronika Rónaiová, hádže divákovi a „konzumentovi“ svojho umenia pomyselnú rukavicu, nie však ako symbol výzvy na boj, ale pozvanie na rozhovor. Možno aj o tom, ako sa cíti súčasná slovenská maliarka. Jej obrazy vypovedajú niekoľko príbehov naraz, odohrávajúcich sa v rôznych časových sférach alebo v tom istom momente. Konzumný spôsob života, ktorý tak veľhlasne bujnie v našej milej spoločnosti, je ostrým nožom, zabárajúcim sa do krehkej a tenkej blany citlivých sŕdc umelcov.

Hovoria o tom niečo aj obrazy Veroniky Rónaiovej, ktoré si paradoxne môžete najlepšie pozrieť pri konzumácii pečeného kuracieho stehna. Aj to sa dnes už nosí - obrazy sú často inštalované uprostred konzumentských priestorov, či už sú to predajne s nábytkom alebo stravovacie zariadenia. Keď nič iné, tieto objekty aspoň zaručujú umelcom vysokú návštevnosť prezentovaných diel - veď jesť treba každý deň. O čo viac vám bude chutiť, ak po nasýtení pozdvihnete zrak vyššie a od prízemných chutí sa povznesiete do sveta Veroniky Rónaiovej, maliarky, ktorej súčasnú tvorbu môžeme rozčleniť do niekoľkých tematických okruhov - autointerpretácie, kompresie, textové obrazy, nájdený obraz a reality show.

„V Rónaiovej tvorbe by sme mohli hovoriť o prepisovaní vlastných súkromných dejín, ktoré je sprevádzané návratom k spomienkam a k prežitým situáciám, hľadaním autorkinej identity, skúmaním jej vlastného postavenia v umeleckej komunite, ale aj v spoločnosti a v osobnom živote,“ charakterizuje autorkinu tvorbu Barbora Geržová. Výstava v Bonjour restaurant libre service v Apollo BC potrvá do konca septembra.

Dáša Šebanová
Páčil sa vám článok?