Štát sa pripravuje na vlnu omikronu, podľa V.Lengvarského zasiahne veľa sektorov

25.1.2022
Krčméry, Mikulec, Lengvarský

Zdroj: ta3.com

Páčil sa vám článok?

Vlna omikronu bude krátka, prudká a zasiahne veľa sektorov. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský na to upozornil po utorkovom koordinačnom stretnutí, na ktorom rezorty informovali, ako sú na nový typ koronavírusu pripravené. Účastníci si vypočuli aj skúsenosti zo zahraničia.

Stretnutie zvolal na žiadosť Ministerstva zdravotníctva SR minister vnútra Roman Mikulec, pôvodne sa hovorilo o zasadnutí ústredného krízového štábu. "Cieľom bolo informovať o predikciách z hľadiska epidemiologického, celkového dosahu na jednotlivé sektory, ktoré môžu pocítiť výpadky v rámci nastupujúceho omikronu, a informovať sa o opatreniach, ktoré je potrebné vykonať a ktoré už boli vykonané," priblížil Lengvarský.

Základnými spôsobmi, ako sa na omikron pripraviť, sú podľa ministra zdravotníctva maximálne testovanie, práca z domu, obmedzenie kontaktov a očkovanie. Bližšie informácie o epidemiologickom vývoji avizuje v stredu (26. 1.) po zasadnutí vlády.

Rezort zdravotníctva sa pripravuje na zvýšený nápor v nemocniciach. Lengvarský vyzval ľudí na zodpovednosť a dodržiavanie opatrení. "Človek, ktorý je päť dní v karanténe, neznamená, že po jej ukončení nie je infekčný," upozornil v súvislosti s novou vyhláškou. Minister naďalej odporúča používanie respirátora a vyhýbanie sa kontaktom.  

(TASR)

Páčil sa vám článok?