Česko od pondelka sprísňuje podmienky pre vstup do krajiny

27.12.2021
0
Hraničný priechod Česká republika

Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj

Páčil sa vám článok?

Od pondelka 27. decembra 2021 budú musieť cudzinci pred vstupom na územie Českej republiky disponovať negatívnym výsledkom RT-PCR testu, vyplniť príjazdový formulár a následne sa podrobiť ďalšiemu RT-PCR testu v rozmedzí päť až sedem dní od príchodu na územie ČR. Opatrenie má predísť šíreniu nového variantu omikron. Detaily priblížil na sociálnej sieti štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus.

Ako pripomína Klus, Slovensko je pre Českú republiku už od 1. novembra 2021 zaradené medzi krajiny s veľmi vysokým rizikom nákazy COVID-19, teda tmavo červené. A čo platí pre prichádzajúcich z týchto krajín?

Ak sa chystáte do Česka, pred vstupom do krajiny musíte vyplniť príjazdový formulár a mať so sebou negatívny výsledok RT-PCR testu. 
Následne sa musíte podrobiť RT-PCR testu na 5. až 7. deň od vstupu do ČR

"Výnimku z týchto opatrení majú študenti, tzv. pendleri, cezhraniční pracovníci, tranzit (max. 12 hodín), ale aj občania SR, ktorých pobyt potrvá maximálne 24 hodín (pokiaľ však tento nie je v dňoch 30. 12 až 1. 1., teda na Silvestra). Ďalšie výnimky sa týkajú očkovaných. Ten, kto je zaočkovaný dvoma dávkami alebo ochorenie prekonal, nemusí si robiť test na 5. až 7. deň, ale musí vstúpiť s testom a aj vyplniť príjazdový formulár. A ten, kto je očkovaný už aj posilňujúcou, treťou dávkou, tomu stačí vyplniť iba príjazdový formulár, test nepotrebuje," približuje Klus. 

(ms) 

Páčil sa vám článok?