Zmena v podaní posilňujúcej dávky vakcíny: Ministerstvo ju odporúča už po troch mesiacoch

13.12.2021

Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR

Páčil sa vám článok?

Ministerstvo zdravotníctva informoval v usmernení, že aktuálne dostupné údaje naznačujú, že je bezpečné a účinné podať posilňovaciu dávku po troch mesiacoch. Informovala o tom hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Rezort zdravotníctva pripravil a aktualizoval príslušné usmernenie k aplikácii dodatočnej tretej dávky mRNA vakcíny, ktoré sa v zmenách dotkne najmä aplikácie posilňovacej (booster) dávky pre občanov SR.

"Booster dávku je možné podať kompletne zaočkovanej osobe vo veku od 18 rokov najskôr o 3 mesiace po podaní poslednej dávky základnej dvojdávkovej očkovacej schémy," spresnila Eliášová s tým, že aj osobám, ktoré okrem absolvovania základnej vakcinačnej schémy následne prekonali COVID-19, alebo im boli podané monoklonálne protilátky, je možné podať booster dávku tiež po 3 mesiacoch buď od prekonania ochorenia alebo po podaní monoklonálnych protilátok.

Posilňovaciu booster dávku kompletne zaočkovanej osobe jednodávkovou vakcínou je možné podať už po 2 mesiacoch.

„Umožnenie skrátenia intervalu medzi podaním posilňovacej dávky je ďalším výrazným krokom k záchrane zdravia a životov občanov, a to najmä v čase, keď sa očakáva výrazný nástup ďalšej mutácie koronavírusu – omikronu. Slovensko sa tak pripojilo k ostatným krajinám sveta, kde tento interval na základe relevantných vedeckých štúdií už skrátili, informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

(ts,nc)

Páčil sa vám článok?