Ministerstvo zdravotníctva: Úmrtie Júliusa Viršíka nesúviselo s očkovaním - na čo sa v posledných dňoch sťažoval?

28.5.2021

Zdroj: Rádio Expres

Páčil sa vám článok?

Úmrtie rozhlasového moderátora Júliusa Viršíka nesúviselo s očkovaním proti ochoreniu COVID-19, ktoré absolvoval pred viac ako mesiacom a pol. Na sociálnej sieti o tom informovalo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

Ministerstvo zdravotníctva informovalo, že Július Viršík bol zaočkovaný prvou dávkou 10. apríla a 26. mája zomrel na zlyhanie srdca. Krátko po medializácii, bez bližších informácií, bolo toto úmrtie na internete v rôznych formách spájané s očkovaním. Takéto správy šírili Marián Kotleba, Marek Čulen alebo uživateľský profil Ján Bielik.

„V prípade úmrtia pána Júliusa Viršíka bola vykonaná pitva. Závery pitvy preukázali vážne cievne postihnutie srdca z chorobných príčin, dôsledkom ktorých došlo k zlyhaniu srdca. Očkovanie, ktoré absolvoval pred vyše 1,5 mesiacom, nie je možné dávať do súvisu s jeho úmrtím," priblížil Michal Palkovič, riaditeľ sekcie súdneho lekárstva a patologickej anatómie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý vylučuje súvis medzi očkovaním Viršíka a jeho úmrtím.

Ministerstvo preto verejnosť žiada o o opatrnosť pri správach a internetových statusoch, ktoré akékoľvek úmrtia automaticky dávajú do súvisu s  očkovaním. "Zneužívanie podobných udalostí na podnecovanie strachu k očkovaniu môže viesť k ďalším úmrtiam na Covid a k opakovane preplneným nemocniciam. Na Slovensku zomrie denne v priemere zhruba 170 ľudí. Mnohí z nich boli v nejakom čase očkovaní," spresnilo ministerstvo a dodalo, že o prípadoch úmrtí, v ktorých pitva preukáže možný súvis s očkovaním, následne otvorene informuje.

"Takéto prípady zatiaľ evidujeme tri. Zaočkovaných proti Covidu prvou dávkou máme už vyše 1,6 milióna ľudí. Na Covid zomrelo na Slovensku už 12 320 a v súvislosti s Covidom ďalších 2 413," dodalo ministerstvo.

Július Viršík, jeden z najznámejších moderátorov v histórii rozhlasového vysielania na Slovensku, ktorý na začiatku 90. rokov stál pri zrode Rock FM rádia, zomrel vo veku 56 rokov. Podľa informácií Bratislavských novín sa v posledných dňoch necítil úplne optimálne. Jednej zo svojich známych sa počas nedeľňajšieho telefonátu posťažoval, že už nemá dvadsať rokov a cíti sa dosť vyčerpane. "Máš pravdu, potrebujem sa zregenerovať na chate," napísal jej aj do správy poslanec z Malých Levár, kde začiatkom tohto týždňa prestal reagovať na telefonáty, čo znepokojilo jeho blízkych, najmä manželku Adrianu. Tá po príchode na chatu našla Jula ležať na zemi. Privolaní záchranári sa ho ešte snažili oživiť, ale ich úsilie už bolo márne...

(ts,nc)

Páčil sa vám článok?