FOTO a VIDEO Bratislavčania prezrádzajú: Takto sa môžete dostať k vakcíne ešte dnes aj vy

7.5.2021
0

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Ak čakáte v čakárni na očkovanie a stále vám neprišla pozvánka, očkovacie centrum na Národnom futbalovom štadióne ponúka možnosť skúsiť šťastie na záver dňa. Ak zostanú nejaké voľné vakcíny, môžu zaočkovať aj vás. Boli sme sa pozrieť, ako to prebieha v praxi. Včera večer okolo 20.00 hodiny, keď končilo očkovanie pozvaných, sa tu zhromaždilo niekoľko desiatok ľudí. A na niekoľkých sa šťastie aj usmialo.

"Som tu tretíkrát, uvidíme, či sa mi dnes ujde, zatiaľ to tak nevyzerá, ale nevzdávam sa," povedala nám Bratislavčanka Martina, ktorá dodala, že býva neďaleko, tak jej nerobí problém zájsť k očkovaciemu centru na záver dňa. Stačí, keď prídete okolo 19:45, do 20:00 očkujú zaregistrovaných, ktorí prichádzajú s potvrdenou SMS o pozvánke na očkovanie.

Zdroj: nc

Zdroj: nc

Zdroj: nc

​Záujemcovia o vakcínu pred očkovacím centrom na NFS

Čakajúci ľudia sa dočkali o 20:11, keď MUDr. Tomáš Szalay vyšiel von, najskôr sa opýtal, či sú zo záujemcov o očkovanie prítomní ľudia, ktorí majú podľa vyhlášky diagnózy  - nejaké chronické ochorenie či vysoké BMI. Nikto sa neprihlásil, tak následne vyzval darcov krvi. Prihlásili sa dvaja, ktorí sa následne museli preukázať preukazom darcov krvi. Kristína nám povedala, že prišla prvýkrát a keďže je pravidelná darkyňa, tak vakcínu včera dostala. Dvaja 32-roční prišli na záver dňa do očkovacieho centra taktiež prvýkrát, vakcínu včera nedostali, ako pre banoviny.sk povedali, prídu vyskúšať aj ďalšie dni. "Pozajtra sa bude očkovať "Pfizerom", takú by som chcela ešte asi viac, ale v podstate mi je to jedno, ale rada by som bola čo najskôr zaočkovaná," konštatovala Nina.

Zdroj: nc

​Rozpis typov vakcín na najbližšie dni.

Daniela pred štadión začala chodiť v čase, keď chronicky chorí ľudia začali dostávať regulérne termíny na očkovanie Pfizerom. Dovtedy túto možnosť vnímala ako nevhodnú. "Pocit ukoristiť si vakcínu pre seba, napriek tomu, že som zdravá, mi bol proti srsti. Za ostatný týždeň som pred Národným futbalovým štadiónom skúsila šťastie štyri razy. Napokon mi pomohlo, že som v minulosti darovala krv," povedala pre banoviny.sk Daniela Bolech Dobáková. Vďaka darcovstvu krvi sa zaradila hneď za skupinu ľudí s diagnózami, ktoré sú uvedené vo vyhláške.

Zdroj: nc

MUDr. Tomáš Szalay a záujemca o očkovanie.

​Ako ďalej skonštatovala, bolo jej v zásade jedno, ktorou registrovanou vakcínou bude zaočkovaná. "Držala som sa frázy, ktorá už zľudovela - najlepšia vakcína je tá, ktorá je vpichnutá. Zároveň vektorovú vakcínu vnímam ako prebádanejšiu, keďže MRNa vakcíny poznajú vedci predsa len kratšie," priblížila Daniela.

Ako nám potvrdila, momentálne pociťuje popisované príznaky po podaní Astra Zenecy. Na druhý deň od podania prvej dávky cíti celkovú slabosť tela, únavu, bolesť svalov a kĺbov, aj zvýšenú teplotu. "Uvidíme, čo prinesú najbližšie hodiny. V každom prípade som šťastná, že som dostala príležitosť ochrániť seba, rodinu aj spoločnosť pred šírením vírusu, ktorý svet kvári už príliš dlho," dodala Daniela.

Zdroj: archív

Daniela tiež chodila pred štadión čakávať, dnes už je zaočkovaná.

Čo sa týka iných očkovacích centier, podľa hovorkyne rezortu zdravotníctva Zuzany Eliášovej, počkať si na záver, či zostali vakcíny nie je možné v iných očkovacích centrách nemocníc Univerzitnej nemocnice v Bratislave. "Je to benefit župy - Bratislavského samosprávneho kraja, ktorú ponúka. V očkovacích centrách UNB táto možnosť počkať si na vakcínu, zatiaľ nie je," informovala banoviny.sk Eliášová.

MUDr. bratislavskej župy Tomáš Szalay na konci očkovacieho dňa prišiel ponúknuť voľné vakcíny záujemcom. Na videu ich ponúka podľa veku. Včera večer im zvýšilo približne 15 voľných vakcín, vakcína sa včera večer ušla aj štyridstiatnikom.

Vakcínu takýmto spôsobom dostal nedávno aj moderátor Viktor Vincze. Vo vakcinačnom centre na NFS bol podľa jeho slov skúšať šťastie 4 razy, nakoniec sa pošťastilo a vakcína sa mu, ako pravidelnému darcovi krvi ušla pred dvoma dňami ušla. "Nejdem nikoho z vás presviedčať, ja ale inú cestu nevidím. Čím menej ľudí bude zaočkovaných, tým viac tu bude ten vírus vyhnívať, mutovať a táto agónia sa bude len predlžovať. A ja mám opatrení, rúšok a kolabujúcich podnikov už dosť," uviedol na sociálnej sieti Vincze. Zaočkovali ho vakcínou od konzorcia Pfizer/Biontech, pretože v teň deň sa na NFS očkovalo týmto typom vakcíny.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Viktor Vincze (@viktorvincze)

(nc)

Páčil sa vám článok?