Mladá modelka o ťažkom "covidovom" zápale plúc: Podlamovali sa mi kolená, nestačí, keď cvičíte a beriete vitamíny

23.3.2021
Mária Zelinová

Zdroj: Instagram_mariazelinova

Páčil sa vám článok?

Modelka a finalistka Miss 2019 Mária Zelinová, ktorá žije v Bratislave, len nedávno prežila ťažký Covid-19. Ľudí upozorňuje, aby sa chránili a neohrozovali svoje okolie. O svojej skúsenosti a bojom s koronavírusom sa zverila svojim fanúšikom na Instagrame.

Ako mladá žena so zdravým životným štýlom si myslela, že ak už sa raz koronavírusom nakazí, tak nebude mať ťažký priebeh a ochorenie zvládne bez príznakov. Nebolo to však tak a po nakazení zistila, že sa mýlila. "Myslela som si, ak sa to niekedy stane, že ja budem práve tá s bezpríznakovým priebehom. To som si naozaj len myslela," začala svoje rozprávanie modelka Mária na svojej sociálnej sieti. Koronavírus ju potrápil najskôr s vysokými horúčkami až do 39,5 stupňov Celzia, nasledovalo pálenie kože, silná nádcha, bolesti kĺbov, podľa jej slov až do takej miery, že ju kolená “neudržali” dlho v stoji. Ďalšími príznakmi bola bolesť zubov a uší, v ktorých mala zaľahnuté, zle počula, a štípali ju aj oči.

Mária tiež hovorí o silných bolestiach hlavy, aké nikdy doteraz nezažila. "Na štvrdý deň som nič nejedla, nevládala som vstať z postele. Nemal mi kto schladiť čelo mokrým uterákom, či ma odniesť do sprchy, bola som na to sama. Ved izolácia," priblížila svoj priebeh koronavírusovej infekcie a dodala, že nevládala už ani plakať.

Ako ďalej tvrdí, následne sa jej z ničoho nič polepšilo, a o dve hodiny sa jej všetky príznaky vrátili. Mária nevie, kde sa mohla vírusom nakaziť, tri dni pred začatím príznakom bola negatívne testovaná PCR testom. "Dokonca pár hodín pred prvými príznakmi som sa cítila super, plná energie," konštatovala.

Neskôr jej bol diagnostikovaný covidový zápal pľúc, čo ju , ako sama tvrdí, prekvapilo, pretože nepociťovala také príznaky, ktoré by tomu nasvedčovali. Následne sa však objavil dusivý kašeľ, ktorého sa obávala a zľakla. A potom sa jej zo dňa na deň úplne polepšilo a zmizli všetky príznaky, ktoré predtým pociťovala. "Bolo to celé zvláštne, príznaky sa menili ako aj dni v kalendári.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ? (@mariazelinova)

Zelinová v príspevku na Instagrame vysvetľuje, že aj keď sú takýchto príbehov s príznakmi plné médiá, v skutočnosti chce upozorniť, aby sa mladí ľudia nespoliehali na svoju imunitu. „Nemyslite si, že keď ste mladí, cvičíte a dlhodobo užívate vitamíny, že táto hnusoba z vás v priebehu pár dní nemôže spraviť ‚nevládneho človeka‘,“ dodala modelka s tým, aby ľudia neohrozovali hlavne druhých.

Mária povedala, že kontrolný RTG pľúc jej dopadol dobre, po zápale ani stopy. "Telo je úžasné a vie sa neuveriteľne regenerovať. Ale aj tak, toto nechcite, naozaj nie. Lebo nikdy neviete, čo urobí covid s vami," dodala Zelinová s tým, že ona ešte doma inhaluje kyslík.

(nc)

Páčil sa vám článok?