Atmosféra hustne, analytici poslali premiérovi tvrdý odkaz

13.1.2021
0

Zdroj: TASR - Martin Baumann

Páčil sa vám článok?

Dátoví analytici Ivan Bošňák a Jakub Tillinger, ktorí založili portál databezpatosu.sk, tvrdo zareagovali na slová premiéra Igora Matoviča. Ten sa veľmi nelichotivo vyjadril o odborníkoch odmietajúcich plošné testovanie.

"Ak niekto povie, že Slovensko potrebuje masívne očkovanie a nie masívne testovanie, tak to je pre mňa hlupák a nie odborník," vyjadril sa Matovič. Zároveň odborníkom odkázal, prečo nevyvinú vakcíni, keď sú "takí odborníci". A reakcia na seba nenechala dlho čakať.

"Pán Igor Matovič, neotierajte si o nás hubu. My platíme Vás a je pravda, že nás nemusíte ani počúvať, ani čítať, ani len evidovať, ale neotierajte si o nás hubu. Ak máte maturitu, ak máte maturitu z matematiky, ak ste porozumel tomu svojmu čarovnému grafu, tak porozumiete aj tomu grafu nižšie. Je to 72 okresov Slovenska s “výskytom vírusu za posledných 7 dní, vždy na 100-tisíc obyvateľov” v období od 7. decembra," uviedli zakladatelia portálu databezpatosu.sk.

Ako upozorňujú dva milióny obyvateľov Slovenska je z oblastí, kde je incidencia maximálne 250 a to trvale (výnimkou je Púchov), teda Slovensko nie je jedno veľké ohnisko, ako sa vyjadril premiér.

Okrem toho 1,5 milióna obyvateľov žije v oblastiach, kde je Incidencia medzi 260 a 400. Títo ľudia sa i dnes môžu testovať v mobilných odberových centrách či PCR testom.

Pomoc potrebuje podľa analytikov len časť okresov. "Na šťastie je len 18 okresov zo 72, kde žije v prevažne priemyselných regiónoch a v šiestich krajských mestách 2 015 478 obyvateľov, ktorí potrebujú Vašu pomoc. Z nich polovica trčí doma, ani sa nehne, detiská za počítačmi, matky s nimi, mnohí postupne homeoffice.  Tí, čo sú mobilní - asi polovica (maximálne jeden milión) a potrebujú chodiť do roboty "plniť zahraničné objednávky", tak tí mali mať kontinuálne od včera možnosť sa otestovať a zistiť, či do tej roboty môžu ísť. Ideálne otestovať sa u zamestnávateľa. Nestihli ste včera, pomôžte im zajta, od pozajtra. Ak sú pozitívni, izolujú sa doma aj s rodinami. Čím skôr to zistia, tým skôr to celé skončí," vysvetľujú analytici.

A nakoniec premiérovi odkázali: "Vakcinačného plánu sa ani len nechytajte. Nechajte to na tých, ktorí celé Slovensko normálne vakcinujú proti asi 15-tim chorobám priebežne a určite to zvládnu. Majú reálne získané vzdelanie, reálne tituly a reálne diplomy, k tomu minimálne dve atestácie a desiatky rokov pracujú v dezolátnych nemocniciach. Zvládnu to. A pokutu dajte svojmu ministrovi zdravotníctva za to, že jeho pracovníci vyrazili na vakcináciu. Na krku majú hlavu, v nej rozum a vedeli, čo robia. Strhnite im to z platu. To sú tiež peniaze od nás. My to tu celé platíme."

(ms)

Páčil sa vám článok?