"Pocovidové" následky: Rachel diagnostikovali pár mesiacov po prekonaní Covidu pľúcnu embóliu

13.1.2021
Rachel

Zdroj: Facebook/RachelGunn77

Páčil sa vám článok?

Rachel Gunn je mladá 28-ročná žena, ktorá pochádza z Írska. V októbri prekonala ochorenie COVID -19, aktuálne je v nemocnici od 5. januára 2021. Po mesiacoch od nakazenia dostala pľúcnu embóliu.

Vírus Covid-19 dostala v októbri 2020. Infekcia ju potrápila takmer dva týždne, často ležala v posteli, trápila ju dýchavičnosť či bolesť hlavy. Podľa jej slov, akonáhle sa cítila lepšie, vrátila sa do práce. „Ale necítila som sa stopercentne zdravá, tak, ako pred covidom,“ hovorí Rachel. Nasledujúce mesiace pociťovala silnú únavu, úzkosť a pri cvičení bolesť pľúc, ale pokračovala v cvičení, lebo tieto príznaky považovala za bežné „pocovidové“, a zvládala prežiť svoj deň normálne. Verila, že neskôr to pominie.

Zdravotný stav sa jej však náhle výrazne zhoršil počas pracovného týždňa pred Vianocami. „Takmer 2 týždne som nedokázala vyjsť ani po schodoch bez toho, aby som mala pocit, že som prebehla 5 kilometrov, nieto ešte cvičiť, dokonca aj to, že som vstala a išla na toaletu, bolo pre mňa vyčerpávajúce,“ pokračuje Rachel. Mala  migrény, búšenie srdca, bolesti chrbta a cítila extrémnu únavu. "Spala som 15 - 16 hodín denne a stále som potrebovala stráviť celý deň v posteli,“ približuje Rachel. Keďže sa jej stav nelepšil, mama jej poradila, aby išla k lekárovi. Najskôr nechcela, pretože sa dočítala, že veľa ľudí po prekonaní ochorenia má dlhodobejšie príznaky.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Rachel Gunn (@rachelgunn77)

Po CT vyšetrení sa ukázalo, že má pľúcnu  embóliu. Je to stav, keď krvné zrazeniny - tromby - blokujú prívod kyslíka od srdca do pľúc. Okamžite ju hospitalizovali a naordinovali lieky na riedenie krvi. „Musím brať tieto lieky minimálne rok, možno aj dlhšie,“ hovorí dievčina. Dozvedela sa, že je náchylná na krvné zrazeniny , čo možno navždy ovplyvní jej budúci život. Rachel má 28 rokov, pred nákazou bola úplne zdravá, nefajčila a aktívne žila.

Pľúcna embólia je ochorenie srdcovo-cievneho systému s vysokou úmrtnosťou. Ide o akútny stav. 

Úmrtnosť je takmer 30 %, ak sa nerozpozná včas, a pod 10 % pri rozpoznanej a liečenej embólii. Prevažná väčšina pacientov, ktorí podľahnú tomuto ochoreniu, však umiera náhle. V prípade podozrenia na pľúcnu embóliu je potrebné okamžite volať týchlu zdravotnícku pomoc 155.

Embolus predstavuje cudzie teleso v cieve. Ide o krvnú zrazeninu – tromb, ktorý môže cievu upchať, čo je život ohrozujúci stav. Dôsledky tejto mechanickej prekážky v cieve sa prejavia:

  • v dýchacom systéme – pľúcach. Dôjde k poklesu nasýtenia krvi kyslíkom, 
  • v srdcovo-cievnom systéme – cievach.  Dôjde k hypertenzii (vysokému krvnému tlaku) až k zlyhávaniu srdca.

Medzi symptómy patrí: dýchavičnosť zhoršujúca sa pri námahe (96 % postihnutých), bolesti v hrudníku pripomínajúce srdcový infarkt, ktoré sa zhoršujú s kašľom, prehĺbením dychu, pri jedení, keď sa človek zhrbí. V pokojnom stave  sa bolesti zmiernia, ale nezmiznú úplne, kašeľ s možnou produkciou krvou sfarbeného obsahu pretrváva. Medzi ďalšie symptómy patrí rýchla frekvencia srdca (u 44 % postihnutých), horúčka (u 43 % postihnutých), nadmerné potenie (u 36 % postihnutých), opuchy predkolenia, aj oboch (u 24% postihnutých), modrofialové sfarbenie kože (u 19 % postihnutých), točenie hlavy a závraty.

(nc, zdravoteka.sk)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie