Vakcínu proti COVID-19 dostala prednostne a neoprávnene na Kramároch aj bývalá tenistka Cibulková

10.1.2021
0

Zdroj: TASR - Pavol Zachar

Páčil sa vám článok?

V prvej vlne očkovania by mali dostať vakcínu zdravotníci a ľudia z kritickej infraštruktúry. Nasledovať by mali seniori. Na verejnosť však prenikli informácie o prednostnom očkovaní iných ľudí, ktorí medzi spomínaných nepatria. Je medzi nimi aj bývalá tenistka Dominika Cibulková. Tú spolu s jej manželom v tomto týždni proti COVID-19 zaočkovali v univerzitnej nemocnici na Kramároch.

Informáciu ako prvý priniesol Denník N. Na Slovensku zatiaľ proti Covidu-19 zaočkovali zhruba 20-tisíc ľudí. Keďže vakcíny prichádzajú postupne, ministerstvo zdravotníctva vytvorilo stratégiu s prioritami, ktorých ľudí bude očkovať ako prvých. Rozhodovalo riziko, akému sú ľudia vystavení.

Poslankyňa Vladimíra Marcinková (Za ľudí) včera na sociálnej sieti informovala, že jej chodia správy  o uprednostňovaní iných "celebritných" ľudí, ktorí do prvej vlny očkovania by zaradení byť nemali. "Viete, čo je paradoxom? Že medzi správami od sestier a lekárov som dostala hneď niekoľko takých, ktoré popisujú, ako si celebritky a zvučné mená dokázali u niektorých riaditeľov nemocníc vybaviť, aby ich za zatvorenými dverami nemocnice potichúčky a prednostne zaočkovali. Aj keď v tejto prvej očkovacej vlne nemajú čo robiť," uviedla na Instagrame Marcinková. Jednou z prednostne očkovaných je aj tenistka Dominika Cibulková. Ako potvrdila hovorkyna najväčšej nemocnice na Slovensku Eva Kliská, v tomto týždni proti bola zaočkovaná v Univerzitnej nemocnici Bratislava na Kramároch.

Zaočkovanie Cibulkovej potvrdilo vedenie Univerzitnej nemocnice Bratislava. „Šetrením sme zistili, že Dominika Cibulková bola zaočkovaná na jednom z našich troch pracovísk vakcinačného centra v Nemocnici akad. L. Dérera na Kramároch,“ prezradila hovorkyňa najväčšej nemocnice na Slovensku Eva Kliská. Spolu s Cibulkovou zaočkovali aj jej manžela Michala Navaru.

Nemocnica potvrdila, že známu tenistku samovoľne a neoprávnene doplnil jeden z pracovníkov vakcinačného centra do oficiálneho zoznamu. „V tom sú iba zdravotníci, pracovníci kritickej infraštruktúry alebo iné skupiny, ktoré určilo ministerstvo zdravotníctva,“ uviedla  Kliská.

Či je medzi zaočkovanými aj 31-ročná Cibulková, začali preverovať po otázkach Denníka N. Riaditeľka Univerzitnej nemocnice Bratislava Renáta Vandriaková podľa hovorkyne nemocnice nevedela o tom, že by sa k vakcíne dostal niekto mimo oficiálnych zoznamov určených ministerstvom zdravotníctva.

„Hneď, ako som dostala tento podnet, informovala som námestníka pre zdravotnú starostlivosť Alexandra Mayera v nemocnici na Kramároch, kde mala byť spomínaná osoba zaočkovaná, a požiadala som ho o prešetrenie celej záležitosti v čo najkratšom čase,“ povedala pre banoviny.sk riaditeľka nemocnice Vandriaková.

Očkovanie kohokoľvek, kto sa nenachádza v spomínaných skupinách, je podľa nemocnice v rozpore s očkovacou stratégiou a akékoľvek uprednostňovanie považuje vedenie nemocnice za neprípustné.

Pracovník vakcinačného centra, ktorý Cibulkovú prednostne zaočkoval, porušil podľa riaditeľky nemocnice pravidlá očkovacieho procesu. Od pondelka 11. januára sa už tento zdravotník nebude podieľať na vakcinácii. 

„Vzniknutá situácia nás veľmi mrzí, ospravedlňujeme sa za ňu a urobíme všetko pre to, aby sa podobné zlyhanie už nezopakovalo,“ tvrdí nemocnica. Plánuje zaviesť dvojité kontroly zoznamov a chcú personál opätovne preškoliť o štandardných postupoch očkovania.

„Toto považujem za osobné zlyhanie jednotlivca, ktoré ma osobne veľmi mrzí,“ povedala riaditeľka Vandriaková. Ľudia, ktorí sa podieľajú na očkovaní, odvádzajú podľa nej skvelú prácu, pristupujú k nej zodpovedne a majú jej plnú dôveru. V Univerzitnej nemocnici Bratislava bolo doteraz zaočkovaných 6 057 osôb.

Na informáciu o prednostnom očkovaní hneď reagoval na sociálnej sieti aj bývalý šéf štátneho Inštitútu zdravotnej politiky na ministerstve zdravotníctva Martin Smatana. "Viete o koľko by nám klesla úmrtnosť na COVID, ak by sme zaočkovali ľudí mladších ako 35 rokov? Menej ako pol percenta. Viete, o koľko by klesla úmrtnosť, ak by sme zaočkovali ľudí starších ako 80 rokov? Pri rovnakej štruktúre nakazených, o viac ako 40 %," uvádza Smatana.

Podľa jeho slov nahlasovanie na očkovanie prebieha cez online portál, kde sa uvádza či je človek zdravotník a uvádzajú sa jeho osobné údaje. Hovorí, že si myslel, že tie údaje sa verifikujú s databázami, aby sa to nedalo oklamať. "Ak to systém NCZI nevie alebo nerobí, tak to je mega deravý systém. Ak to robí, ale existuje paralelný systém čakačiek na vakcínu mimo tohto portálu, tak žijeme v digitálnom a transparentnom praveku," reaguje Smatana s tým, že vakcínu dopraje každému, avšak v čase, keď ich je málo a zdravotníci sú v ohrození a ľudia denne zomierajú v desiatkách sa toto stávať nesmie. "Nemám slov. Rok 2021 začal silno. Význam slov „výnimka“ a „kritická infraštruktúra“ sa posunuli do inej galaxie," dodal Smatana.

K medializovanému prípadu sa na sociánej sieti vyjadrila krátko poobede vyjadrila aj Dominika Cibulková, ktorá nedávno skončila s profesionálnou kariérou, vlani porodila a je ďalej aktívna na sociálnych sieťach. "Je mi veľmi ľúto, že som sa nechala uviesť do omylu, keď som sa pri sprevádzaní blízkeho v nemocnici len informatívne opýtala, v akom období by sme mohli prísť na rad pri očkovaní," tvrdí Cibulková s tým, že ak by čo i len tušila, že sa dopúšťa vážneho pochybenia, a že len nevypĺňa voľné miesto v poradovníku, v žiadnom prípade by možnosť zaočkovať nevyužila. Vzniknutá situácia ju preto údajne mrzí, vo vzťahu k všetkým ľuďom, ktorí na vakcínu čakajú. Tvrdí, že dúfa, že celá táto nešťastná udalosť bude mať pozitívny efekt v tom, že presvedčí čo najviac ľudí o potrebe očkovania. "Veľmi rada akýmkoľvek ďalším spôsobom pomôžem v osvetovej kampani na podporu vakcinácie, ktorú považujem za bezpečnú a očkovanie proti Covidu za jediný správny a zodpovedný prístup," dodala Cibulková.

Očkovanie okrem ochrany môže priniesť aj výhody pri cestovaní do zahraničia. Napríklad Poľsko informovalo, že po príchode do krajiny bude požadovať karanténu alebo očkovanie. Očkovanie budú požadovať aj letecké spoločnosti a iné krajiny.

K prípadu sa vyjadril aj premiér Igor Matovič. "... potrebujeme úprimne presvedčiť čo najviac ľudí. Uznávam, že potrebujeme k tomu aj kampaň, kde vystúpi XY ľudí, ktorým dôverujú rôzne skupiny ľudí ... a osobným príkladom presvedčia ďaľších a ďaľších. Dominika Cibulková bola na takú kampaň “ako stvorená” ... bohužiaľ nevydalo. Spôsob, ako k jej očkovaniu prišlo ... je zbytočné zlyhanie (aj) pracovníka očkovacieho centra a hlavne zbytočne nevyužitá príležitosť. Budem vyžadovať okamžité sprísnenia opatrení, ktoré takýmto zlyhaniam v budúcnosti zabránia. Rovnako očakávam od MZ jednoznačné a nespochybniteľné poradovníky, z ktorých bude každému jasné, kedy kto má na očkovanie nárok. Ešte inak - nemám problém, ak denne popri tisíckach zaočkovaných ľudí podľa poradovníka, budú verejne zaočkovaní 3-4 verejne známi ľudia s cieľom masívnej propagácie očkovania medzi pochybujúcimi. Ešte ešte inak - robiť to tajne, nie je fér, urobiť to verejne, je propagácia dobrej veci," uviedol Matovič.

Očkovať proti koronavírusu sa na Slovensku začalo 26. decembra a momentálne sme v prvej fáze, keď majú vakcíny dostať zdravotníci, pracovníci kritickej infraštruktúry a ľudia, ktorí pracujú v zariadeniach sociálnych služieb. Bežná populácia bez chronického ochorenia, ktorá nie je vo vyššom veku či nemá prácu, pri ktorej je v riziku, sa na rad dostane pravdepodobne na jar. Ide o predpoklad, ktorý sa môže meniť podľa toho, ako rýchlo budeme vedieť na Slovensku očkovať a ako budú prichádzať vakcíny.

(nc)

Páčil sa vám článok?