Od dnešnej polnoci sa sprísňuje režim na hraniciach s Rakúskom, uvažuje sa o sprísnení režimu aj pre pendlerov

8.1.2021

Zdroj: N.C.

Páčil sa vám článok?

Ako informoval štátny tajomník ministerstva zahraničia Martin Klus na sociálnej sieti, pandemická situácia je naďalej veľmi vážna nielen u nás, ale aj v okolitých krajinách. Česká vláda napríklad včera po rekordnom prírastku nakazených predĺžila lockdown o ďalšie dva týždne.

Od polnoci z piatka na sobotu dôjde k sprísneniu režimu a posilneniu kontrol na hraniciach s Rakúskom. Podobne vláda vo Viedni sprísňuje aj režim na hraniciach s Českom. Zavedenie pravidelných kontrol zabezpečia rakúski vojaci, policajti aj zdravotníci. Treba preto počítať so spomalením premávky a možným zdržaním.

Na budúci týždeň, zrejme od stredy, by malo dôjsť aj k obmedzeniu počtu hraničných priechodov, teda zatvoreniu menších hraničných prechodov. Zatiaľ však nebolo špecifikované, o ktoré má ísť, no hlavné hraničné prechody určite zostanú otvorené. "Údajne sa uvažuje aj o sprísnení režimu pre pendlerov. "Hneď, ako budeme mať bližšie informácie, budeme vás o všetkom informovať," uviedol Martin Klus.

Ďalšie pravidlá pre cestovanie by mali zostávať rovnaké - desaťdňová domáca karanténa pri príchode do Rakúska je naďalej povinná, no existujú z nej výnimky. Povinnú karanténu možno predčasne ukončiť najskôr 5. deň po vstupe na základe preukázania sa negatívnym COVID-19 testom (PCR-testom alebo aj antigénnym testom – novinka).

Slovinsko tiež oznámilo niekoľko zmien v hraničnom režime. Od soboty, 9. januára 2021 bude vstup do Slovinska bez povinnosti karantény možný aj v prípade predloženia negatívneho výsledku antigénového rýchlotestu, nie staršieho ako 48 hodín. Zároveň sa však na vybraných hraničných priechodoch s Chorvátskom a na letisku Jožeta Pučnika v Ľubľane skončí možnosť rýchleho testovania pre osoby vstupujúce do krajiny. A oddnes sa aj v Slovinsku opäť zatvárajú lyžiarske strediská, pričom zákaz zhromažďovania a pohybu občanov medzi regiónmi v Slovinsku bol predlžený do 18. januára.

Rezort zahraničných vecí ľuďom naďalej odporúča, ak to nie je nevyhnutné, aby do zahraničia necestovali. "Zároveň prosím všetkých o trpezlivosť a rešpektovanie opatrení, aj keď sú často nepríjmné, kým sa situácia v Európe aspoň trochu (aj vďaka očkovaniu) nezlepší," dodal Klus na záver.

 (nc)

Páčil sa vám článok?