Pandémia: Niektoré nemocnice sú už úplne plné. Je v tej vašej ešte miesto? Pozrite si čísla

30.12.2020
0

Zdroj: TASR/AP

Páčil sa vám článok?

Situácia v slovenských nemocniciach je v súvislosti s nárastom pacientov s novým koronavírusom doslova kritická. Analytici zverejnili presné čísla, aká je obsadenosť a predpokladaná minimálna voľná kapacita v nemocniciach v jednotlivých mestách. V Bratislave už dosť plno.

Na aktuálny stav v nemocniciach (k 29. decembru) upozornili známi dátoví analytici Ivan Bošňák a Jakub Tillinger, ktorí založili portál databezpatosu.sk. "Prinášame dáta k maximálnemu počtu pacientov, ktorí tento rok s COVID ležali v tej-ktorej nemocnici. Je možné predpokladať, že minimálne toľko pacientov vedia obslúžiť. Ak sú dnes na nižšom stave, tak vlastne majú voľnú kapacitu. Je to v niekoľkých nemocniach na severe, v Prešove," vysvetlili svoju grafiku analytici.

Najhoršia situácia je podľa nich v hlavnom meste a v Nitre, ale rýchlo rastie obsadenosť nemocníc aj v severných okresoch od Čaadce po Svidník.

Zdroj: databezpatosu.sk

​Analytici však upozornili aj na výbornú webovú stránku, ktorá vznikla vďaka platforme Veda pomáha. Nájdete na nej mapu kapacít a obsadenosti nemocníc, predpoveď vývoja, mapu PCR / AG testov a ohniská pozitivnych, príjmy do nemocníc.

Mapu a ďalšie údaje si môžete pozrieť TU.

Ako ďalej upozorňujú analytici, v nemocniciach je skutočných problémov niekoľko:

1) Samotné oddelenie, kde nemusí byť voľné miesto: JIS 1/2/3
2) Urgentný príjem, kde vás nevedia rýchlo vyšetriť - prijať
3) Sanitka záchranárov, ktorá čaká v rade na urgentnom príjme
4) Čakáte doma na sanitku, ktorá čaká na vyloženie.

"Z prezentácie pána ministra zdravotníctva sme sa dozvedeli, že výjazdov sanitiek ku COVID pacientom je denne 100-200. Počet príjmov COVID pacientov do nemocníc je denne 200-250," uvádzajú, z čoho vyplýva:

ČO POTREBUJETE:

1) Prísť po vlastných
2) Ak neviete prísť po vlastných, tak sa dostať k sanitke
3) Ak sa dostanete na príjem, tak chcete malý rad
4) Ak ste v malej rade, tak chcete rýchle vyšetrenie
5) Ak Vás vyšetria, tak potrebujete posteľ

(ms)

Páčil sa vám článok?