Vodič Michal, ktorý uviazol v Anglicku, prežíva po pozitívnom teste na COVID-19 hororové Vianoce

26.12.2020
testovanie v prístave Dover

Zdroj: mm

Páčil sa vám článok?

Na Štedrý deň sme informovali o prípade Slováka zo Senca Michala, ktorý uviazol vo svojej dodávke v Anglicku po tom, ako pre novú mutáciu koronavírusu vo Veľkej Británii preventívne uzatvorili hranice. Situácia sa Michalovi skomplikovala ešte viac, keď ho pred vstupom na trajekt v prístave v meste Dover pozitívne testovali na nový koronavírus a nedovolili mu pokračovať v ceste domov.

Poslednou informáciou, ktorú sme uviedli, bolo, ako Michal čaká na antigénové testovanie v prístave Dover, odkiaľ má ísť trajektom do Francúzska do mestečka Dunkerque a domov na Slovensko. Jeho obavy z pozitívneho testovania  na Covid-19 sa však, nanešťastie, naplnili. Michal mal totiž pred testovaním horúčky, boleli ho svaly a cítil sa unavený.

Pri vstupe do prístavu ho otestovali s pozitívnym výsledkom. "Po mojom otestovaní nikto nevedel, čo presne so mnou bude," prezradil nám Michal s tým, že sa na pokyn polície otočil smerom naspäť. Prikázali mu, aby svoj test nahlásil miestnemu úradu verejného zdravotníctva - National Health Services (NHS). Odtiaľ mal dostať inštrukcie, kde absolvuje karanténu. V NHS mu však prikázali volať na záchrannú službu. "Následne som sa dozvedel, že mám ísť na hotel v Rochesteri, ktorý je vzdialený asi 60 km od miesta testovania v prístave," povedal Michal o ďalších inštrukciách.

Zdroj: mm

​Tak sa vybral do hotela, tu však o ňom nič nevedeli a s ochorením COVID-19 ho ubytovať odmietli. Po viacerých telefónnych hovoroch dostal pokyn, aby sa vydal na letisko v Manstone na vykonanie ďalšieho testu, ktorý mal potvrdiť jeho pozitivitu, tentokrát išlo o test PCR. Michal nakoniec na Štedrý deň (24. 12.) okolo 16:00 dorazil na letisko, kde mal vo svojej dodávke čakať na vykonanie PCR testu. "Celú noc som spal vo svojej dodávke, na čo nie som vôbec zvyknutý, pretože nie som vodičom nákladného vozidla, nespávam v ňom," vysvetlil. Potom ho odprevadili na špeciálnu časť letiska, kde boli poľa jeho slov umiestnení pozitívne testovaní ľudia. "Okrem mňa, tam bol  ešte jeden kamión," hovorí Michal.

Zdroj:

Zdravotníci vykonali pri vstupe do prístavu Michalov test na koronavírus, Michal tvrdí, že väčšina vodičov sa testovala sama.

Neskôr pribudli ďalší, okrem neho aj pozitívne testovaní vodiči z Poľska, Rumunska a aj iný Slovák. "Očakával som, že budem krátko po príchode testovaný, ale uviazol som tam na ďalších 19 hodín. Cítil som sa tam ako vyhnanec,“ hovorí Michal.  Pôvodne dostal pokyn, aby počas čakania na výsledok PCR testu zostal vo svojej dodávke na letisku, ale po súhlase s jeho zaplatením mu umožnili odísť do hotela. Na letisku ich počas celej doby strážila polícia, problém nastal, keď sa mu míňala nafta, ktorou si vykuroval vozidlo a  nedovolili mu ísť ani natankovať. Našťastie mu nakoniec dovolili odísť. Dozvedel sa však, že aj PCR test pozitívny výsledok potvrdil. 

Michal nevie, či bude musieť ešte uhradiť náklady na hotel, alebo či mu vrátia peniaze, ale zostane v Rochesteri, kým nedostane výsledok testu, a rád zaplatí za to, aby sa vyhol nevhodným podmienkam trávenia karantény. „Do hotela som sa dostal iba preto, že som bol pripravený zaplatiť za hotel 1000 libier za desať dní," hovorí Michal.

Dodáva, že bol veľmi prekvapený, keď videl z tisícov nákladných vozidiel na letisku Manson tak málo pozitívne testovaných vodičov. „Až kým som nezistil, že niektorí vodiči sa testovali aj sami. Negatívny výsledok potom môžete jednoducho predstierať," doplnil Michal s tým, že jeho test v prístave Dover vykonal lekár.

Neskôr sa k jeho príznakom pridružili aj tlaky na hrudníku. Michal má tiež autoimunitné ochorenie a podstupuje imunosupresívne terapie, ktoré znižujú jeho imunitný systém, čo mu môže sťažiť priebeh choroby.

„Spať ďalšiu noc v dodávke by som už nevydržal, je to nehumánne. Celá táto situácia, do ktorej som sa dostal, bola naozaj ťažká,“ zdôraznil a dodal, že anglické úrady a záchranné zložky v tom mali riadny neporiadok.

​Počas čakania kontaktoval aj našu ambasádu, ministerstvo,  ale nikto mu presne nevedel povedať, čo sa bude diať a kde a ako má prečkať karanténu. Mladý vodič, ktorý uviazol v prístave Dover, tak prežíva po pozitívnych testoch na koronavírus hororové Vianoce. Aktuálne sa Michal nachádza v hoteli, kde oddychuje a kedže v karanténe musí prečkať 10 dní, zatiaľ teda zostáva tam a domov sa tak dostane až v novom roku 2021.

(nc)

Páčil sa vám článok?