Michal uviaznutý v kolóne v Anglicku: Toto s nami robia, už mám aj teploty

24.12.2020
0
Michalova dodávka v kolóne pred vstupom na trajekt

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Michal zo Senca mal v pláne stihnúť ešte poslednú tohtoročnú pracovnú cestu pred vianočnými sviatkami. Nestalo sa tak a pre novú mutáciu koronavírusu ostal uviaznutý v Anglicku. My sme sa s ním spojili. Ak si myslíte, že iba na Slovensku je chaos, tak to ste dnes asi neboli na ostrovoch.

Michal pracuje ako prepravca a poslednú zásielku tohto roka mal naplánovanú tak, aby 22.12. v utorok už bol doma so svojou rodinou. To však nevedel, že nová mutácia koronavírusu, ktorá sa objavila v Anglicku, mu tento plán úplne prekazí. Otázkou je, či daný kmeň vírusu už nedorazil aj do iných častí Európy, ktoré sa teraz preventívne uzatvárajú voči cestovateľom z Veľkej Británie.

Michal vyrazil zo Senca v sobotu 19.12. v obedných hodinách. Cieľom jeho cesty bolo anglické mestečko Birmingham, kde mal naložiť tovar. "V nedeľu naobed som už bol v podmorskom tuneli vo vlaku, ktorý vedie popod Lamansšký prieliv, a následne až večer vyhlásili zastavenie prepravy s platnosťou od polnoci," spresňuje Michal.

Na návrat domov si vybral cestu trajektom, nie tunelom. Naspäť k prístavu, ktorým sa mal dostať na európsku pevninu, išiel v utorok večer. Ešte prespal u známeho, ktorý býval kúsok od prístavu. "V stredu ráno som sa postavil do kolóny v meste, bolo to asi 2 km od brány prístavu," povedal Michal s tým, že dúfal, že kolóna sa začne hýbať. To sa však nestalo. Od včera rána je tak zaseknutý v malej dodávke v úplne upchatom meste spolu s tisíckami ďalších áut. Cestou späť si kúpil lístok na trajekt, čo sa podľa jeho slov ukázalo ako dobré riešenie, pretože platnosť lístka naň je 10-dňová, kým platnosť lístka na eurotunel je len 24 hodín a ten by pravdepodobne nestihol.

Zdroj: nc

​Pohľad z Michalovej dodávky v kolóne včera večer

Zdroj: nc

Situácia sa nezmenila ani nasledujúce ráno

"Keby som vedel, že nestihnem 23.12. do polnoci prejsť do Francúzska, tak by som zostal v Londýne a ubytoval sa tam," vysvetľuje Michal s tým, že do tej doby by ešte štedrovečernú večeru doma stihol, pretože cestu mal vypočítanú na približne 14 hodín. So situáciou, do ktorej sa dostal, však nevedel už urobiť nič. Zostáva mu iba čakať, kolóna sa od včera pohla o len približne 300 metrov. Otočiť sa v nej nevie.

Našťastie, v aute má posteľ, nejako, aj keď nie extra pohodlne, sa prespať dalo. Čo mu však sťažilo už neľahkú situáciu, je zdravotný stav, ktorý ho začal trápiť, cítil, že má teplotu, a len dúfa, že to nebude obávaný koronavírus. O tom, čo bude ďalej s ľuďmi stojacimi v kolóne, ich osobne neinformuje nikto. "Žiadneho štátneho zamestnanca som tu nevidel, odkedy tu stojím, všetky aktuality a informácie si googlim na internete," hovorí Michal.

Posledná informácia je, že ich budú pred vstupom na trajekt testovať na COVID-19. Nás zaujímalo, či má dosť jedla. Prezradil, že včera poobede nejakí láskaví ľudia rozdávali čaje, sušienky a dokonca sa mu od nich ušla aj miska teplého jedla indickéo jedla, ktoré si Michal pochvaľoval. "Odkedy stojím v zápche, som si jedlo nikde nekúpil, lebo mi bolo zle a mal som teplotu," hovorí Michal s tým, že zatiaľ funguje zo svojich zásob. Zima mu nie je, teplota vonku je okolo 10 stupňov.

Zdroj: nc

Jedlo, ktoré mu dali dobrí ľudia.

​A nie je jediný uviaznutý Slovák. Včera sa pri ňom pristavil autobusár zo Slovenska, povedal, že stojí asi tri kilometre za ním a vezie domov plný autobus Slovákov.

Zdroj: nc

​V kolóne uviazli tisícky áut, od osobných až po kamióny a autobusy

Zdroj: nc

​Nová mutácia koronavírusu má podľa odhadov odborníkov o 70 % vyššiu schopnosť šírenia, vyššie reprodukčné číslo Rt o približne 0,4 ako pôvodný vírus, u pacientov je potenciálne vyššia virálna nálož, teda aj nižšie Ct o 2 až 4. Jej šírenie je častejšie u ľudí do 60 rokov a intenzívne medzi deťmi.

Podľa slov ministra Krajčího, aj vzhľadom na nemalú časť našich obyvateľov, ktorí pendlujú medzi Anglickom a Slovenskom, je pravdepodobné, že novú mutáciu koronavírusu už na Slovensku máme. Nakoniec tvar našej krivky je veľmi podobný ako krivka v postihnutých častiach Anglicka. 

"Nebezpečenstvo vírusu bolo v Európe identifikované najmä v tom, že niektoré PCR laboratóriá, ktoré identifikovali pri testoch práve zmutovaný S gén, vykazovali u infikovaných ľudí falošnú negativitu. Na Slovensku všetky významné laboratóriá na vyšetrovanie PCR vzoriek zatiaľ spoľahlivo detekujú aj nový infekčnejší variant koronavírusu. Ten je dobre zachytený aj antigénovým testom," spresnil rezort zdravotníctva. Mimochodom, aj vďaka nim sa britským vedcom podarilo zachytiť nový kmeň. Nezdalo sa im totiž vysoké množstvo negatívnych PCR testov u ľudí s pozitívnym antigénovým testom

Odborníci ministerstva a ÚVZ SR momentálne hľadajú najrýchlešie riešenie na skríning pozitívne testovaných na Slovensku aj na nový variant vírusu. "V spolupráci so slovenskými vedcami plánujeme v čo najkratšom čase získať primer pre S gén PCR, pomocou ktorého budeme vedieť skríning realizovať," spresnil rezort zdravotníctva.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva zároveň realizujú zvýšený monitoring všetkých cestujúcich z Veľkej Británie zameraný na dodržiavanie karantény a následného testovania na území Slovenskej republiky. V prípade pozitivity po PCR testovaní budú vzorky následne diagnostikované aj na prítomnosť nového variantu vírusu.

Ako to s Michalom pokračovalo, sa dočítate tu:

Vodič Michal, ktorý uviazol v Anglicku, prežíva po pozitívnom teste na COVID-19 hororové Vianoce

Na Štedrý deň sme informovali o prípade Slováka zo Senca Michala, ktorý uviazol vo svojej dodávke v Anglicku po tom, ako pre novú mutáciu koronavírusu vo Veľkej Británii preventívne uzatvorili hranice. Situácia sa Michalovi skomplikovala ešte viac, keď ho pred vstupom na trajekt v prístave v meste Dover pozitívne testovali na nový koronavírus a nedovolili mu pokračovať v ceste domov.


(nc)

Páčil sa vám článok?