Minister Krajčí: Situácia na Slovensku sa otáča k horšiemu, denne umrie 30 ľudí

27.11.2020
0

Zdroj: TASR - Pavol Zachar

Páčil sa vám článok?

Minister zdravotníctva Marek Krajčí sa dnes vyjadril k epidemiologickej situácii a aktuálnym informáciám súvisiacim s ochorením COVID-19. Počet infikovaných novým koronavírusom pravdepodobne porastie. Slovensko sa zrejme dostalo na úroveň reprodukčného čísla z 0,9 na 1.

Minister Krajčí informoval, že predpokladajú, že sa počet nakazených bude budúci týždeň zväčšovať. "Je predpoklad, že nám bude pozitívných ľudí rásť, došlo k uvoľneniu opatrení a krivka sa nám stáča a má tendenciu rastu," upozornil Krajčí.

​"Pri PCR testoch je percento pozitívne testovaných vysoké, 17,2 percenta," informoval Krajčí. Aktuálny sedemdňový priemer je podľa neho vyše 2 027. Kĺzavý medián stúpol z čísla 1 326 na 1 811. Počet hospitalizácií aj 14-dňová incidencia mierne klesli. Situácia v nemocniciach je postupne sa zlepšujúca. "Avšak rapídny pokles hospitalizovaných nie je badať. Momentálne máme hospitalizovaných 1 685 ľudí," informuje k aktuálnej epidemiologickej situácii súvisiacim s ochorením COVID-19 v nemocniciach na dnešnom pravidelnom piatkovom brífingu Krajčí.

Upozornil, že priemerný počet denných úmrtí spojených s novým koronavírusom je v súčasnosti 30 a celkový počet úmrtí spojených s novým koronavírusom už prekročil 1000 pacientov. "Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou potvrdil oficiálne po pitvách 771 prípadov úmrtí spôsobených priamo ochorením COVID-19, 198 úmrtí na iné diagnózy, no bol tam diagnostikovaný COVID-19 a 65 prípadov prešetrujú," vysvetlil.

Podľa slov Krajčího sú odborníci po rokovaniach s Richardom Sulíkom pripravení predstaviť spoločný semafor pre Slovensko.

Na brífingu upozornil hygienik Ján Mikas, že posledné dva-tri dni ich vyplašili. Podľa neho stále platí, že epidemiologická situácia je vážna. "Úvahy o uvoľňovaní opatrení nie sú preto namieste," upozornil Mikas. Ak budú podľa neho prevádzkovatelia reštaurácií obchádzať opatrenia, tak tomu otváraniu rozhodne nepomôžu. "Situácia zatiaľ nenasvedčuje tomu, aby mohli byť reštaurácie otvorené,"dodal Mikas.

(nc)

Páčil sa vám článok?