Nové opatrenia: Koniec divadiel, koncertov či omší, nosiť rúška budeme aj vonku, krízový štáb navrhuje zavedenie núdzového stavu

28.9.2020
Páčil sa vám článok?

Nové sprísnené opatrenia prijaté Ústredným krízovým štábom sa týkajú viacerých oblastí, a to situácii na hraniciach, podnikom, hromadným podujatiam, rúškam, rodinných osláv a ďalších. 

Hlavný hygienik Ján Mikas na večernom brífingu Ústredného krízového štábu informoval, že nové opatrenia sa týkajú viacerých oblastí.

"Po zhodnotení najnovších údajov sme prehodnotili situáciu a zatiaľ nedochádza k zmene rizikovosti týchto krajín pre Slovenskú republiku. Zostávajú medzi menej rizikovými krajinami," hovorí Mikas o Rakúsku a Maďarsku. Dôvodom je zhoršenie situácie u nás. "Opatrenie, čo sa týka hraníc, by nebolo korektné ani efektívne," informuje o hraničných opatreniach.

Čo sa týka sprísnenia hromadných podujatí, ústredný krízový štáb rozhodol zrušiť všetky kultúrne, športové či cirkevné hromadné podujatia, platiť budú výnimky. "Zakážeme hromadné podujatia s určitými výnimkami, ako je sobáš, krst, pohreb, alebo zasadnutie orgánov verejnej správy," povedal Mikas. Výnimky budú len v prípade, že organizátor zabezpečí negatívny test všetkých účastníkov. Ide o rodinné oslavy ako aj kultúrne či športové podujatia.

"Rodinné oslavy nevieme zakázať, ale keďže je situácia vážna, dôrazne odporúčame, aby tieto oslavy preložili," upozornil hlavný hygienik. Premiér Igor Matovič k povoleným podujatiam dopĺňa, že povolené budú len samotné obrady sobáša, krstu a pohrebu, kde sa ešte zvažuje maximálny počet osôb. Oslavy po obradoch sú zakázané. 

Premiér informoval, že prevádzky verejného stravovania môžu byť otvorené od šiestej ráno do desiatej večer. Platí to pre všetky prevádzky a to reštaurácie, podniky, kaviarne, puby či diskotéky.

Zároveň apeluje na to, aby ľudia nosili rúško aj v reštauráciách a dole ho mali iba v čase konzumácie jedál a nápojov. "Zároveň pri prevádzkach verejného stravovania bude umožnené, aby boli otvorené len tie, kde budú miesta na sedenie," doplnil Matovič.

Rúška budú povinné aj v exteriéri v tom prípade, ak sa nachádzate od cudzích osôb na menšiu vzdialenosť ako dva metre. Toto podľa premiéra platilo ako opatrenie aj počas prvej vlny koronavírusovej pandémie.

Povinné nosenie rúšok v školách od druhého stupňa sa predlžuje. Pre žiakov prvého stupňa sú dôrazne odporúčané. Rúška sa zároveň dôrazne odporúčajú pri interiérových športových aktivitách. Premiér dodal, že na plavárňach zmysel nemajú, ale vo fitkách áno. Mikas o športových zápasoch hovorí, že je možné, že sa konať nebudú. 

V prípade obchodných domov, počet zákazníkov sa bude počítať na počet zákazníkov na prevádzkach. 

V obchodoch bude opäť obmedzený počet zákazníkov. Bude to desať metrov štvorcových na zákazníka. Samozrejmosťou majú byť podľa premiéra dodržiavanie rozostupov a hygiena rúk. "Budem vyžadovať, aby bol pri vstupe zamestnanec, ktorý bude dohliadať na dodržiavanie opatrení," doplnil.

Matovič k povoleným podujatiam približuje, že povolené budú len samotné obrady sobáša, krstu a pohrebu, kde sa ešte zvažuje maximálny počet osôb. Oslavy po obradoch sú zakázané. 

Tieto opatrenia, ktoré vstupujú do platnosti 1. októbra, budú platiť pokiaľ podľa Matoviča nezlomíme krivku rastúcich prípadov na klesajúce. Vláda sa v stredu bude zaoberať opätovným zavedením núdzového stavu, platiť by mal vo všeobecnosti, nielen na zdravotníctvo. 

Matovič vyzval ľudí, aby si oprášili dobré zvyky z prvej vlny - dodržiavali hygienu rúk, nosili rúška a dodržiavali rozostupy. Rovnako apeluje, aby sme nerobili nič, čo nie je nevyhnutné s dôrazom na návštevy rodinných príslušníkov.

"Situácia je mimoriadne vážna. Ako som párkrát povedal, to, čo sa udeje najbližšie dva - tri týždne neovplyvníme," povedal na záver premiér Matovič a pripomína, že dopady opatrení uvidíme najskôr o tri týždne.

Páčil sa vám článok?