Krajčí varuje, že počet prípadov bude rásť. Priblížil počty nakazených o mesiac, chystajú viaceré opatrenia

23.9.2020
0

Zdroj: TASR - Pavol Zachar

Páčil sa vám článok?

Jedným z opatrení je preradenie susedného Rakúska a Maďarska na zoznam červených krajín. Dôvodom je výrazne zhoršujúca sa epidemiologická situácia v týchto krajinách. Premiér si zobral na prijatie tohto rozhodnutia čas do piatka.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí informoval o stave pandémie na Slovensku po stredajšom rokovaní vlády. Podľa neho počet infikovaných stúpa týždenne v priemere o 20 percent. U nás je podľa Krajčího situácia stabilná a naše reprodukčné číslo sa už dlhšie drží na hodnote 1,15. Každý nakazený tak v priemere nakazí jedného ďalšieho človeka. "V strede októbra by to mohlo byť 260 až 450 prípadov denne," povedal.

Ak sa nič zásadné nestane a reprodukčné číslo bude stále takéto, tak koncom októbra už bude potrebné reprofilizovať aj lôžka v nemocniciach. Záležať to však bude aj na vývoji v jednotlivých regiónoch. 

Kapacity jednotlivých úradov verejného zdravotníctva ministerstvo zdravotníctva sleduje.  Pri záchyte infikovaných majú pomôcť aj tzv. skríningové antigénové testy. Vláda schválila nákup 500.000 kusov v zrýchlenom režime.

Antigénové testy plánujú využiť na hraniciach, v zdravotníckych zariadeniach, domovoch sociálnych služieb, prípadne pri testovaní ľudí v kritickej infraštruktúre. „Citlivosť týchto testov je 97 až 98 percent zo štandardných PCR testov, takže sa dajú veľmi kvalitne použiť pri záchyte chorých ľudí,“ vysvetlil Krajčí.

Predseda Správy štátnych hmotných rezerv Ján Rudolf dodal, že SŠHR má skúsenosti s distribúciou zdravotníckych pomôcok pre kľúčové orgány a môže nakupovať tovar priamo. S nákupom má začať okamžite. „Verím, že ak sú firmy pripravené zásobovať nás, tak behom týždňa, do desiatich dní, by tá distribúcia mohla byť a tie testy by mohli byť u konečných používateľov,“ uviedol. Cena jedného by mala byť najviac desať eur.

 „V niektorých už bola naplnená alebo prekročená, ale zatiaľ nemáme prípad, že by regionálny úrad verejného zdravotníctva povedal, že si nestíha vykonávať prácu,“ uviedol. Poznamenal, že už počas leta realizovali nábory a kapacity sa snažia posilňovať. Pripustil však, že stav sa môže zhoršiť. Reprofilizácia lôžok sa bude riadiť podľa epidemiologického semaforu.

Minister zároveň prezentoval názor konzília odborníkov, ktoré odporúča zaradiť našich susedov - Rakúsko a Maďarsko na zoznam červených krajín. Dôvodom je zlá epidemiologická situácia v týchto krajinách.

"Vláda si nechala čas do piatku, kedy pán premiér definitívne povie, aké bude rozhodnutie," informoval o ďalšom postupe  Krajčí s tým, že ide o politicko-kutúrne rozhodnutie a krok, ktorý treba najprv prediskutovať aj s dotknutými krajinami. Zárpveň dôrazne odporučil necestovať do týchto krajín.

Podľa premiéra Igora Matoviča nie je však také jednoduché zaradiť okolité krajiny na červený zoznam. "Ja som aj ministrovi zdravotníctva povedal, že potrebujeme mať čísla, aká je tá tendencia, aby sme nerobili strašiaka napríklad z Rakúska, ak tam počet prípadov klesá," vysvetlil po rokovaní vlády premiér, prečo si zobral čas.

Ak to však bude potrebné, tak treba podľa neho nabrať odvahu na prísnejšie opatrenia. Povedal, že má dohodu s premiérmi okolitých krajín, že sa budú o podobných opatreniach navzájom najskôr informovať.

(nc)

Páčil sa vám článok?