Podrobné cestovné odporúčanie pre všetky krajiny: Do ktorých regiónov radšej necestovať?

19.9.2020
0
Maďarská hraničná polícia

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Ministerstvo zahraničných vecí vydalo cestovné odporúčanie vydané v súlade s platnými opatreniami Úradu verejného zdravotníctva, ktoré vstúpilo do platnosti od 18. septembra 2020. Kam môžeme voľne cestovať a ktorým regiónom v dostupných krajinách sa radšej vyhnúť?

Naďalej platí uvoľnený hraničný režim pre osoby pri návrate z Austrálie, Bulharska, Cypru, Číny (tiež osobitných administratívnych oblastí Hongkong a Macao), Dánska (vrátane samosprávneho územia Faerské ostrovy), Estónska, Fínska, Grécka, Írska, Islandu, Japonska, Južnej Kórey, Kanady, Lichtenštajnska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Monaka, Nemecka, Nórska, Nového Zélandu, Poľska, Rakúska, Slovinska, Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, Švajčiarska, Švédska a Talianska.

Z dôvodu rastúcej intenzity výskytu ochorenia COVID-19 ministerstvo odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania (2. stupeň) do nižšie uvedených regiónov krajín s uvoľneným hraničným režimom:

Rakúsko (5/9): Viedeň, Tirolsko, Vorarlberg, Niederoesterreich, Oberoesterreich

Maďarsko (16/20): Budapest, Fejer, Pest, Gyor-Moson-Sopron, Baranya, Csongrad, Hajdu-Bihar, Heves, Jasz-Nagykun-Szolnok, Komarom-Esztergom, Nograd, Somogy, Szabolcs-Szatmar-Bereg, Tolna, Veszprem, Zala

Poľsko (1/16): Malopoľské vojvodstvo

Bulharsko (3/27): Blagoevgrad, Kardzhali, Smolyan

Grécko (2/13): Attiki, Voreio Agaio

Taliansko (3/21): Liguria, Sardínia, Trento

Slovinsko (6/12): Koroska, Osrednjeslovenska, Podravska, Pomurska, Primorsko-Notranjska, Savinjska

Estónsko (3/15):  Harju Maakond, Ida-Viru Maakond, Voru Maakond

Litva (1/10): Taurages Apskritis

Dánsko (4/6): Hovedstaden, Nordjylland, Sjaelland, Syddanmark

Nórsko (3/11): Oslo, Vestland, Viken

Švédsko (5/20): Dalarnas Lan, Hallands Lan, Jonkopings Lan, Kronobergs Lan, Orebro Lan

Írsko (4/8): Dublin, Mid-East, Mid-West, Midland

Spojené kráľovstvo (13/32): Anglicko: Londýn, North East, North West, East Midlands, West Midlands, Yorkshire and the Humber, Severné Írsko; Škótsko: Greater Glasgow And Clyde, Borders, Lanarkshire; Wales: Aneurin Bevan, Cwm Taf, Powys  

Ministerstvo ďalej odporúča občanom nachádzajúcim sa na území krajín, resp. regiónov krajín s uvoľneným hraničným režimom, na ktoré sa nevzťahuje 2. stupeň cestovného odporúčania, venovať zvýšenú opatrnosť (1. stupeň - výstraha) vzhľadom na prebiehajúcu pandémiu choroby COVID-19. V tejto súvislosti je potrebné dbať na odporúčania epidemiológov a priebežne sledovať opatrenia zavedené predmetnými štátmi v epidemiologickej, karanténnej, bezpečnostnej a dopravnej oblasti.

Z dôvodu rastúcej intenzity výskytu ochorenia COVID-19 v Maďarsku a Rakúsku, ministerstvo dôrazne odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania do Maďarska a Rakúska a cestovať len v naliehavých prípadoch.

Ministerstvo zároveň upozorňuje, že v aktuálnom opatrení Úradu verejného zdravotníctva zo 17. septembra 2020, Česká republika sa od 18. Septembra 2020 nenachádza na zozname menej rizikových krajín. V nadväznosti na dočasné odporúčanie necestovať do Českej republiky odporúčame preveriť si rozsah výnimiek v predmetnom opatrení, pri ktorých po príchode z Českej republiky nie je nutná izolácia alebo negatívny test na koronavírus.

Pri príchode z krajín, ktoré nie sú uvedené v zozname krajín s uvoľneným hraničným režimom, je osoba povinná zaregistrovať sa na webe a prihlásiť sa telefonicky alebo elektronicky na miestne príslušný regionálny Úrad verejného zdravotníctva v SR, aby ho oboznámila s cestovateľskou anamnézou. Počas trvania domácej izolácie na území Slovenskej republiky platí povinnosť prezentovať na vyžiadanie príslušníka Policajného zboru Slovenskej republiky potvrdenie o registrácii na webe ehranica.

Pre všetky krajiny, ktoré nie sú krajiny s uvoľneným hraničným režimom sa nariaďuje izolácia v domácom prostredí do doby obdržania negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19. Osoba je povinná podrobiť sa laboratórnej diagnostike na ochorenie COVID-19 najskôr v piaty deň izolácie v domácom prostredí. V prípade, ak dôvod izolácie je návšteva krajiny Európskej únie neuvedenej v zozname krajín s uvoľneným hraničným režimom je možné ukončiť izoláciu bez vykonania laboratórneho testovania v prípade, ak priebeh izolácie v domácom prostredí je bezpríznakový, dovŕšením 10. dňa izolácie.

V prípade návratu z krajín EÚ neuvedených v zozname krajín s uvoľneným hraničným režimom je umožnené vyhnúť sa domácej izolácii a registrácii preukázaním sa negatívnym RT-PCR testom na ochorenie COVID-19 vykonaným v laboratóriách mimo územia Slovenskej republiky, nie starším ako 72 hodín.

Pravidlá domácej izolácie a organizáciu testovania na ochorenie COVID-19 môže poskytnúť miestne príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva v SR.

Ministerstvo tiež odporúča všetkým občanom nachádzajúcim sa v zahraničí, aby využili možnosť dobrovoľnej registrácie na webovom sídle ministerstva, alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie Svetobežka.

V prípade núdze sa môžu občania obrátiť na zastupiteľský úrad Slovenskej republiky akreditovaný pre konkrétny štát, v ktorom sa občan nachádza alebo na Ministerstvo zahraničných vecí (02 5978 5978).

(TASR) 

Páčil sa vám článok?