Matovič prezradil, ako to bude so svadbami: Zavedú kontroly, bude fungovať manuál bezpečnej svadby

16.9.2020

Zdroj: TASR - Pavol Zachar

Páčil sa vám článok?

Premiér Igor Matovič prišiel s novým návrhom, ktorý sa týka organizovania svadieb. Na svadbách bude môcť byť najviac sto ľudí, ale zavedú sa prísnejšie kontroly. Dodržiavanie opatrení budú kontrolovať regionálni hygienici.

"Na svadbách bude môcť byť najviac sto ľudí, ale zavedú sa prísnejšie kontroly" oznámil dnes poobede premiér Igor Matovič po rokovaní vlády. Majiteľ miesta, kde sa bude svadba konať, musí 48 hodín dopredu oznámiť jej konanie regionálnemu úradu verejného zdravotníctva. Hygienici tiež zverejnia manuál bezpečnej svadby.

Účastníci svadby musia mať rúška, ale pri konzumácii - počas pitia a jedenia nebudú vyžadované rúška, ani pri svadobných fotografiách. "Na svadbách ľudia rúška jednoducho nenosia. Je to riziko. Môže sa nám to rozhorieť na dvoch-troch svadbách a nebudeme to môcť zastaviť," hovorí premiér. 

"Chápem snahu pandemickej komisie riešiť problém. Boja sa, aby nám to tu nevybuchlo," povedal Matovič. 

Na druhej strane povedal, že je dôležité, aby si vláda udržala rešpekt ľudí voči pravidlám a aby boli pravidlá obhájiteľné. Podľa jeho slov 30 ľudí na svadbách dôveru nevzbudzovalo. Navrhol, aby nebol rozdiel medzi červeným a zeleným regiónom v počte hostí na svadbe, ale vo výške sankcie za nedodržanie pravidiel.

V červených regiónoch budú pokuty dvakrát vyššie ako v zelených. Na svadby budú chodiť kontroly z hygieny aj s políciou. Pokutu v prípade porušenia pravidiel dostane podnik, kde sa svadba organizuje. Hygienici môžu udeliť najviac 20-tisícovú pokutu. " Treba čakať kontrolu v priebehu svadobnej hostiny a v prípade, že budú porušené opatrenia, bude uvalená sankcia," informoval premiér.

Tiež informoval, že sto hostí  - bez personálu - je kompromis, pri ktorom sa dá urobiť aj veľká východniarska svadba. Pri 30 hosťoch, ktoré pôvodne navrhovala pandemická komisia, by to bol podľa neho nonsens. Tieto avizované zmeny budú platiť od 1. októbra.

Premiér informoval, že je potrebné vyriešiť legislatívne opatrenie, či môžu dať pri svadbách zodpovednosť na prevádzkovateľov hotelov a reštaurácií, kde sa svadby konajú.

"Pri plesoch si budeme asi musieť dať pohov. Pri stužkových zrejme poprosíme žiakov a učiteľov, aby si ich preložili z jesene na jar," dodal premiér. 

(nc)

Páčil sa vám článok?