Infektológ Sabaka varuje: Čoskoro začne rásť počet mŕtvych. Kto bude mať ich krv na rukách?

15.9.2020
0

Zdroj: Archív Peter Sabaka

Páčil sa vám článok?

Vystríha pred novopečenými "epidemiológmi a protirúškovými križiakmi. Známy infektológ Peter Sabaka, ktorý pracuje na Klinike infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice v Bratislave na Kramároch a venuje sa tým najťažším prípadom priebehu ochorenia COVID-19, upozorňuje na nebezpečný trend v spoločnosti.

Kým počas prvej vlny koronavírusu na jar takmer všetci poctivo dodržiavali nariadené opatrenia, s postupom času vôľa u časti spoločnosti po ich dodržiavaní ochabuje. Čoraz častejšie sa najmä na sociálnych sieťach množia príspevky, ktoré hrozbu koronavírusu podceňujú či spochybňujú účinnosť opatrení, najmä bežného nosenia rúšok. K tejto debate a zľahčovaniu nebezpečenstva koronavírusu prispeli dokonca aj niektorí mediálne známi lekári. Opačný názor však zastáva uznávaný infektológ Peter Sabaka, ktorý sa s koronavírusom a pacientmi zápasiacimi s týmto ochorením stretáva denno-denne.

"Už nám stúpa počet hospitalizovaných pacientov a čoskoro začne, žiaľ, rásť aj počet mŕtvych. Odzbrojeným a zbaveným našej najlepšej zbrane, vseobecnej solidarity s najohrozenejšími a vôle vytrvať a poraziť pandémiu, ktorej odrazom bola ochota svedomito nosiť rúška, sa nám bude bojovať veľmi tažko. Novopečení epidemiológovia a protirúškoví križiaci, ktorí sa vyrojili po prvej vlne, keď boli ticho a báli sa rovnako ako vsetci ostatní a keď sa zacali cítiť bezpečne, vyliezli na povrch a pred kamery, budú žať úrodu, ktorú zasiali," napísal Sabaka na sociálnej sieti.

Počet hospitalizovaných s koronavírusom totiž naozaj neúprosne narastá. Ešte 5. augusta to bolo 12 ľudí na celom Slovensku a na pľúcnej ventilácii sa nachádzal jeden pacient. Posledný augustový deň bolo s covidom hospitalizovaných 64 ľudí a na pľúcnej ventilácii sa nachádzali siedmi pacienti, v súčasnosti už je s týmto ochorením hospitalizovaných 107 ľudí (13 sa nachádza na JIS, 14 na pľúcnej ventilácii). A samozrejme s počtom hospitalizovaných (teda ľudí s ťažším priebehom ochorenia) narastie i počet úmrtí. Sabaka ešte v auguste v rozhovore pre bratislavskenoviny.sk vysvetlil, prečo vtedy na vírus zomieralo tak málo ľudí. I to sa však časom, keď sa rozšíri medzi starších, zmení. "Je to stále ten istý vírus, priebeh je rovnaký. Čo je iné, je to, že teraz sú nakazení hlavne mladí a zdraví ľudia, ktorí zvládajú nákazu oveľa lepšie. Stále ale platí, že na toto ochorenie zomrie asi 0,5-1 % všetkých nakazených. To je asi 20 až 50-krát viac ako pri chrípke," vysvetlil.

Celý rozhovor nájdete tu:

​Sabaka je obhajcom nosenia rúšok a vo svojom najnovšom statuse upozorňuje, že práve tí ľudia, ktorí proti ich noseniu bojujú, budú spoluzodpovední za zvýšený počet úmrtí na koronavírus. "Hnaní túžbou po pozornosti vidiac príležitosť na svojích päť minút slávy sa začali živiť na tragédii obetí pandémie ako supy a hyeny. Otrávili myseľ ľudí pseudovedeckými klamstvami. Mnohí im uverili a zahodili ostražitosť a zabudli na solidaritu. Zima sa blíži a s ňou aj naťažšia doba, ktorej bude slovenské zdravotníctvo čeliť. Ak sa znova nezomkneme a nevrátime sa k myšlienke solidarity, k opatrnosti, hygiene a rúškam, tak sa bojím že prídeme o množstvo ludí, ktorí by sa mohli inak ešte dlho tešiť zo života. A ak s tým títo amatérski epidemiológovia a virológovia neprestanú, krv bude aj na ich rukách," dodáva.

(ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie