Vyskúšali sme: Od štvrtka platia nové pravidlá, ak sedíte na terase, musíte mať rúško

11.9.2020
0
Terasa Urban House na Laurinskej

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Od včera vstúpili do platnosti nové opatrenia úradu hlavného hygienika. Novým opatrením je napríklad povinnosť mať nasadené rúško na terase prevádzky, ak práve nekonzumujete drink či jedlo.

Platnosť nariadenia nám potvrdili aj na Úrade verejného zdravotníctva a je účinné od včera 10. septembra. "Podľa v súčasnosti platného opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR č. OLP/7092/2020 majú všetky prevádzky povinnosť umožniť vstup a pobyt v prevádzke, vo vonkajších aj vnútorných priestoroch, len osobám s prekrytými hornými dýchacími cestami (rúško, šál, šatka)," informoval banoviny.sk Marek Eliáš z komunikačného oddelenia Úradu verejného zdravotníctva s tým, že táto povinnosť sa nevzťahuje na čas potrebný na konzumáciu nápojov a pokrmov. Toto opatrenie má zároveň prevádzka povinnosť viditeľne umiestniť vo forme oznamu. Ostatné hygienické štandardy zostávajú v platnosti, ako napríklad pri vchode do prevádzky aplikovať dezinfekciu na ruky alebo poskytnúť jednorazové rukavice.

Ako nové opatrenie funguje , sme si vyskúšali aj my. Počas včerajšej (10.9.) večernej návštevy kaviarne v Petržalke na Bosákovej nás časník prišiel upozorniť, že, ak práve nekonzumujeme, tak si máme nasadiť rúško. Prekvapilo nás to, lebo doteraz sme takú skúsenosť nemali. Občas sme sa pozabudli, a tak, keď šiel okolo, nás na to upozornil. "Prosím vás, dajte si rúško," upozornil čašník.

Novinkou, ktorá platí od včera 10. septembra do odvolania je pre všetky fyzické aj právnické osoby zákaz usporadúvať hromadné podujatia v exteriéroch v jednom okamihu v počte nad 1000 osôb alebo v interiéroch v jednom okamihu v počte nad 500 osôb. Výnimku z tohto zákazu majú hromadné podujatia, ktorých všetci účastníci budú v dobe začiatku hromadného podujatia disponovať negatívnym výsledkom testu na ochorenie Covid-19 nie starším ako 12 hodín.

Dnes o 14-tej hodine zasadá aj pandemická komisia vlády, o výsledkoch rokovania by mali informovať ešte dnes podvečer. Mali by rozhodovať aj o tom, či Slovensko pridá susedné Česko a Rakúsko na červený zoznam. Taký je podľa TA3 predbežný výsledok rokovania konzília odborníkov. Definitívne rozhodnutie ale závisí od pandemickej komisie.

(nc)

Páčil sa vám článok?