Poisťovne upozorňujú: Cestovné poistenie v rizikových krajinách nekryje náklady súvisiace s COVID-19

28.8.2020
pláž Rovinj

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Cestovné poistenie v prípade vycestovania do rizikovej, tzv. "červenej" krajiny nekryje náklady súvisiace s novým koronavírusom. Pri návšteve bezpečnej krajiny sú tieto náklady kryté. Poistné krytie platí aj v prípade, pokiaľ klient vycestoval ešte pred vyhlásením krajiny za rizikovú.

."Naše cestovné poistenie kryje náklady na liečenie, prípadne repatriáciu späť do SR aj v prípade nákazy koronavírusom, pokiaľ klient vycestuje do krajín, ktoré sú označené ako zdravotne bezpečné krajiny," priblížila poisťovňa Uniqa. Podobne sa vyjadrili aj ďalšie poisťovne.

Upozornili však, že v prípade "červených" krajín, kam sa neodporúča cestovať, je situácia iná. "Ak klient vycestuje do takejto krajiny aj napriek varovaniu, poistné krytie sa naňho v takomto prípade nebude vzťahovať," podotkol Lukáš Bertók z Wüstenrot poisťovne.

Cestovné poistenie je tak možné dojednať pre všetky krajiny, ale s obmedzením krytia ochorenia COVID-19 v krajinách, kam sa neodporúča cestovať. "Na tieto prípady sa poistenie nevzťahuje vôbec, keďže poistná udalosť mohla byť predvídaná, očakávaná, alebo už bola známa v dobe uzatvorenia poistnej zmluvy. Na iné ochorenia alebo úrazy sa poistenie štandardne vzťahuje v zmysle príslušných poistných podmienok a uzavretej poistnej zmluvy," ozrejmila Union poisťovňa.

Allianz – Slovenská poisťovňa tiež zdôraznila, že ak je v čase vycestovania územie štátu uvedené v zozname rizikových, poisťovateľ môže plnenie v dôsledku choroby, ktorá sa šíri ako epidémia alebo pandémia, zamietnuť. "Ak poistený vycestuje do krajiny, ktorá je v zozname rizikových štátov a liečebné náklady vzniknú z akéhokoľvek iného dôvodu, ktorý z poistenia nie je vylúčený (napríklad zlomenina končatiny alebo urgentná operácia slepého čreva), cestovné poistenie toto riziko kryje," dodala Helena Kanderková z Allianzu.

Ak sa zmení označenie krajiny na rizikovú až po vycestovaní klienta, na rozsah poistného krytia by to nemalo mať vplyv. "V prípade, že poistený dodrží odporúčanie nevycestovať do rizikových krajín a napriek tomu sa až po dátume jeho vycestovania vyhlási štátnym orgánom alebo Svetovou zdravotníckou organizáciou neodporúčanie (respektíve odporúčanie zvážiť cestu/pobyt), poisťovňa preplatí náklady spojené s vyšetrením, liečením, hospitalizáciou a prípadným transportom do vlasti, ktoré sú spojené v súvislosti s ochorením vrátane COVID-19," poznamenala hovorkyňa poisťovne Kooperativa Silvia Nosková Illášová.

(TASR)

Páčil sa vám článok?