Liek na covid-19 dávno existuje, tvrdí český imunológ, ktorý ho vyskúšal aj na sebe

30.7.2020
0
covid-19 test ilustračná

Zdroj: FB/Národné centrum zdravotníckych informácií

Páčil sa vám článok?

Na ochorenie novým koronavírusom zaberá 50 rokov starý a pomerne bežne používaný liek. Tvrdí to český vakcinológ a vedúci lekár Centra očkovania a cestovnej medicíny v Hradci Králové Jiří Beran. U seba aj svojho syna liečil covid-19 liekom Isoprinosine, ktorý sa používa pri rôznych vírusových ochoreniach. Liek úspešne podali aj 20 infikovamným seniorom. Oficiálne testovanie tohto lieku však doposiaľ vykonané nebolo.

Informáciu o možnej liečbe liekom Isoprinosine priniesol rešpektovaný český portál idnes.cz.  Beran pre spomínaný portál vysvetlil, že žije v zahraničí a liek nosí so sebou, pretože ho používa na prípadnú liečbu horúčky dengue, ktorú prenášajú komáre. Keď so synom ochoreli na covid-19, spomínaný liek užíval tri dni a vraj zabral.  Isoprinosine (účinná látka inosin prinobex) následne lekárka predpísala 20 chorým seniorom v domove v Litovli v okrese Olomouc.

„Ti ľudia boli ve veku 87 až 94 rokov. Boli teda polymorbídni. Dalo se rátať s tým, že umrú. Liek začali užívať a z tých 20 síce muselo byť sedem hospitalizováných so zápalom pľúc, ale všetci sa do domova dôchodcov vrátili živí a zdraví,“ povedal Beran pre idnes.cz s tým, že v Čechách vo veku nad  85 rokov ochorelo na koronavírus do konca minulého týždňa 430 ľudí a 119 z nich zomrelo. Výsledky v Litovli teda naozaj zo štatistiky vybočujú, čo však ešte nie je dôkaz o účinku lieku. 

Skúsenosť imunológa Berana však treba potvrdiť serióznou štúdiou, navyše podávanie lieku Isoprinosine prináša aj riziká. Štúdia však podľa Berana veľmi skoro neprebehne. Na liek, keďže existuje desiatky rokov, už nikto nemá pôvodnú licenciu a po celom svete ho vyrába 40 firiem. A investícia do štúdie by sa preto podľa Berana súkromným farmaceutickým firmám nevyplatila, takže testovanie lieku ostáva skôr na aktivitách štátov. O doteraz známom lieku Remdesivir v cene okolo dvetisíc eur si pritom Beran myslí, že ide o pozlátko a pred smrťou vás neochráni. "Existuje ale dexametazon (lacný kortikoid), ktorý vám zaistí o tretinu vyššiu šancu, že nezomriete. Ten ale vyrába hocikto za pár stoviek (českých korún - pozn. red),“ dodal Beran.

Isoprinosine sa používa pri vírusových ochoreniach na posilnenie imunitného systému. Odborníci však upozorňujú aj na riziká s ním spojené, napríklad v istej fáze  liečenia koronavírusu treba imunitný systém utlmiť a tento liek robí opak. 

(ms)

Páčil sa vám článok?