Konzílium: Podľa infektológa ide na Jadrane o druhú vlnu, Česko a Chorvátsko možno vyškrtnú zo zoznamu bezpečných krajín

2.7.2020

Zdroj: Úrad vlády SR

Páčil sa vám článok?

Dnes zasadalo konzílium epidemiológov, oznámili viaceré novinky. Medzi relatívne bezpečné destinácie pribudli ďalšie krajiny. Medzi nimi Španielsko aj Taliansko. Iné zas zo zoznamu bezpečných krajín ubudli.

Zoznam menej rizikových krajín sa zúži o Bulharsko a Čiernu Horu. Rozšíri sa o krajiny ako Holandsko, Belgicko, Španielsko, Francúzsko, Taliansko a Írsko. Z krajín mimo Európskej únie sú to Austrália, Nový Zéland, Japonsko, Južná Kórea a Čína. "Je to zoznam krajín, do ktorých je menšie riziko cestovať,tzv. "zelené krajiny" povedal premiér. Informoval o tom premiér Igor Matovič po štvrtkovom konzíliu epidemiológov a infektológov. Hlavný hygienik SR Ján Mikas podotkol, že zoznam sa môže naďalej meniť na základe aktuálnej situácie.

Premiér skritizoval včerajší futbalový zápas medzi Dunajskou Stredou a Slovanom Bratislava. Fanúšikovia nedodržali odporúčania hlavného hygienika, napríklad nesedeli šachovnicovo. "Presne takto si to pokaziť môžeme," zdôraznil premiér s tým, že toto je podľa neho cesta do pekla. Zápas sledovalo 6 120 divákov.

Odteraz bude musieť byť každý druhý rad voľný. Ak to nebude fungovať, športové podujatia sa zrušia. "Lebo je to neúmerné riziko," informoval Matovič. Matovič tiež dodal, že nosenie rúšok sa upravovať nebude, ich povinné nosenie v interiéri naďalej platí.

Importovaných prípadov z krajín, ktoré nie sú označené ako bezpečné, bolo za jún 42. 14 z toho bolo importovaných z Ukrajiny, rovnako aj z Veľkej Británie.

Tiež evidujeme za minulý mesiac prípady importované z bezpečných krajín - 17 z Česka, tri z Nemecka a jeden z Rumunska. Celkovo na Slovensku za jún evidujeme 130 infikovaných koronavírusom. Matovič vyzval ľudí, ktorí cestujú do Česka, aby boli najmä v Sliezsku a v Prahe mimoriadne opatrní.

Odborníci apelujú na ľudí, aby sa po návrate z nebezpečných krajín hlásili na úradoch. Mikas povedal, že pred niekoľkými dňami bol stav asi 3 500 prihlásených, pripustil však, že sú aj ľudia, ktorí tak nespravili.

Mikas pripustil, že ak by sa situácia v Česku a Chorvátsku zhoršila, môžu byť tieto krajiny zo zoznamu bezpečných krajín vyškrtnuté.

Podľa infektológa Jarčušku sa výrazne zmenila epidemiologická situácia v Chorvátsku. Situácia má podľa neho charakter skoro už klasického druhovlnového priebehu. "Chorvátsko je už na hranici žltej karty, je tam dramatický nárast," dodal.

Podľa slov premiéra je možné, že konzílium dnes prijme zmenu pri návrate z rizikových krajín. Doteraz je povinnosť mať negatívny test, čo je však podľa Matoviča nákladné, a preto ľudia klamú. Po novom by pri príchode z nebezpečných krajín mohla byť povinná päťdňová domáca karanténa a potom štátom platený test. O prípadnej zmene sa rozhodne až po tlačovej konferencii.

(nc)
Páčil sa vám článok?