FOTO a VIDEO Bratislavské letisko sa opäť začína rozlietavať: Dnes odleteli prví pasažieri do bulharskej Sofie

15.6.2020
Prví cestujúci z Bratislavy do Sofie po koronadobe

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Letisko v Bratislave začína ožívať. Bulharsko je prvou destináciou, kam odleteli prví cestujúci po troch mesiacoch od zákazu civilných letov a jedinou pravidelnou destináciou, kam sa bude lietať z Bratislavy počas júna.

Z Letiska M. R. Štefánika dnes odleteli po otvorení hraníc prví cestujúci pravidelnou linkou dopravcu Wizz Air do hlavného mesta Bulharska, do Sofie. Zároveň zo Sofie prileteli prví cestujúci do Bratislavy. Lety do bulharskej Sofie sú v pláne tri razy týždenne. 

Ako nás informoval generálny riaditeľ bratislavského letiska Jozef Pojedinec, prvým letom, ktorý prevádzkoval dopravca WizzAir, dnes odletelo 56 pasažierov. V júli začne prevádzkovať svoje pravidelné lety z bratislavského letiska aj dopravca Ryanair, a to do destinácií Burgas v Bulharsku, do Solúna v Grécku, na grécky ostrov Korfu a na Pafos na Cypre a z nich. Zároveň pribudnú aj letné charterové lety na ostrovy Zakyntos, Rodos či Krétu. "V najbližších dňoch očakávame aj potvrdenie plánovaného  letového poriadku leteckého dopravcu Ryanair," hovorí Pojedinec.

 „Sme veľmi radi, že sme po troch mesiacoch mohli na Letisku M. R. Štefánika privítať prvých cestujúcich. Spomedzi 19 štátov, s ktorými Slovensko otvorilo hranice, prevádzkujú pravidelné lety z Bratislavy dopravcovia do Bulharska, Grécka a na Cyprus, lety na Maltu pribudnú koncom októbra,“ informoval generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Letiska M. R. Štefánika Jozef Pojedinec počas „otvorenia“ letiska.

​Fotogaléria

Útvar vedúceho hygienika rezortu ministerstva dopravy nariadil pre všetky slovenské letiská hygienické opatrenia, ktoré je potrebné dodržiavať počas doby na letisku.

Tých pravidiel, ktoré by mali dopravcovia a cestujúci na palube dodržiavať, sa podľa slov Jozefa Pojedinca nevymykajú pravidlám, ktoré musíme dodržiavať aj v priestoroch letiska. Povinné je prekrytie horných dýchacích ciest rúškom alebo šálom či šatkou počas celej doby na letisku aj na palube lietadla (neplatí pre deti do 3 rokov), dezinfekcia rúk pri vstupe do budovy letiska, dodržiavanie sociálnych rozostupov aspoň 2 metre pri vybavení na checkine a na bezpečnostnej kontrole. Zamestnanci letiska nosia pri vybavení cestujúcich ochranné prostriedky. Ako ďalej zároveň podotkol, telesná teplota sa meria len príletovým cestujúcim, ktorí na naše územie priletia, tým, ktorí odlietajú sa teplota nemeria.

Čo sa týka batožiny cestujúcich, podľa vyjadrenia Pojedinca bude do budúcna preferované čo najviac batožiny prepraviť bez prítomnosti pasažiera, teda v batožinovom priestore lietadla. "Manipulácia s príručnou batožinou by mala byť na palube v čo najmenšej miere," dodal.

Cestujúca z Prahy, ktorá dnes odletela prvým lietadlom do bulharskej Sofie, sa letu neobáva. Hovorí, že si vybrala odlet z Bratislavy, pretože bol oveľa lacnejší ako z Prahy. "Let z Prahy bol na tento termín oveľa drahší, kúpili sme si radšej let z Bratislavy, " povedala jedna z prvých pasažierok dnešného letu do Sofie, ktorá letela spolu s malou dcérou.

Ďalší cestujúci, ktorý prišiel na letisko z Brna nám povedal, že sa možnej nákazy v lietadle neobáva. "Ja sa bojím vo všeobecnosti lietania, vždy, keď idem letieť, nesúvisí to s koronou," povedal nám cestujúci s tým, že do Sofie dnes odlieta kvôli pracovnej ceste.

 „Spustenie letov do ďalších krajín, kam cestujúci z Bratislavy doposiaľ lietali, akými sú lety do Veľkej Británie, Ruska, Ukrajiny, Turecka, Egypta či Tuniska bude závisieť od otvorenia hraníc Slovenska s týmito krajinami. Presný termín nie je známy,“ povedal prevádzkový riaditeľ letiska Imrich Ancin.

(nc)

Páčil sa vám článok?