Školáci aj študenti stredných škôl sa budú môcť vrátiť do lavíc a od stredy sa menia pravidlá nosenia rúšok

9.6.2020

Zdroj: Úrad vlády SR

Páčil sa vám článok?

Do škôl sa budú môcť posledný júnový týždeň vrátiť aj žiaci od šiesteho po deviaty ročník základných škôl (ZŠ), rovnako aj študenti stredných škôl (SŠ). Od pondelka 15. júna sa rušia obmedzenia na počty žiakov v materských školách a pre prvý až piaty ročník základných škôl. Oznámil dnes na tlačovej besede premiér SR Igor Matovič, ktorý zverejnil aj zoznam 16 nových krajín, kde môžu Slováci bez akýchkoľvek obmedzení cestovať...

Od pondelka 15. júna 2020 tak už nebude povinné meranie teploty žiakov pri vstupe do školy a zrušia sa tiež mimoriadne obmedzenia na maximálny počet žiakov v triede alebo skupine. Učitelia budú môcť opäť zlúčiť rozdelených spolužiakov do jednej triedy, pretože bude zrušený zákaz miešania detí v triedach. Denná prevádzka škôl bude rozšírená z pôvodných deviatich hodín na desať. Tieto opatrenia sa od pondelka stávajú len odporúčanými, nie povinnými.

Zdroj: Úrad vlády SR

Stredné školy a šieste až deviate ročníky základných škôl budú otvorené na sedem pracovných dní od 22. júna do 30. júna 2020. Dochádzka žiakov v tomto období nebude povinná, ale dobrovoľná. Rodičom, ktorí nedajú svoje deti do školy, ale ostanú s nimi doma, bude preplatené ošetrovanie člena rodiny. 

„Predpokladáme, že školy využijú tieto dni najmä na odovzdanie vysvedčení, prípadne na odovzdávanie učebníc a ukončenie ročníka. Určite nebudeme odporúčať žiadne skúšanie ani testovanie,“ zdôraznil minister školstva Branislav Gröhling. Školy však podľa neho môžu využiť návrat študentov a žiakov do tried na zistenie a overenie úrovne ich vedomostí, aby sa vedeli pripraviť na leto a nový školský rok.

Voľný pohyb osôb sa rozšíri o ďalších 16 krajín. Pôjde o Nemecko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko, Slovinsko, Chorvátsko, Bulharsko, Grécko, Cyprus, Malta, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Fínsko, Nórsko, Dánsko a Island. Konzílium odborníkov ich označilo ako bezpečné krajiny. Od stredy (10. 6.) 7.00 h sa ruší povinná karanténa a ekaranténa pre osoby, ktoré sa vracajú na Slovensko z 19 bezpečných krajín. Platiť bude dobrovoľná domáca karanténa. 

Od stredy 10. júna sa menia pravidlá pre vnútorné prevádzky a reštauračné zariadenia. Prevádzkovatelia si už nebudú musieť vyberať medzi maximálnym limitom jedného zákazníka na 10 štvorcových metrov (m2) či minimálnym rozostupom dvoch metrov medzi zákazníkmi, bude to len odporúčané.

Od rovnakého termínu budú môcť byť otvorené tiež detské kútiky v obchodných centrách a nočné kluby. „Čo sa týka prevádzok, de facto sa povoľuje otvoriť aj tie ostatné dva druhy prevádzok, ktoré ešte boli zatvorené. Sú to trošku kontrastné prevádzky, ide o detské kútiky v obchodných centrách a nočné kluby,“ uviedol premiér.

Zdroj: Úrad vlády SR

Ako však dodal hlavný hygienik SR Ján Mikas, v prípade detských kútikov platí, že ich bude potrebné dezinfikovať a rodičom radšej odporúča zvážiť pobyt dieťaťa v takejto prevádzke aj napriek tomu, že to bude povolené.

Rovnako sa zmenia aj podmienky pre nosenie ochranných rúšok na verejnosti. Od stredy bude nosenie rúšok na verejnosti do vzdialenosti dva metre len odporúčané, ak dôjde k stretnutiu s cudzími ľuďmi. Vo vnútri budú rúška povinné, na pracovisku ostanú však len odporúčané, ak ľudia budú od seba vzdialení aspoň dva metre. V utorok o tom informoval premiér Igor Matovič (OĽaNO).

(TASR)

Páčil sa vám článok?