EMOTÍVNE VIDEO: Nešťastní obyvatelia Rajky vysvetľujú svoju zúfalú situáciu

27.4.2020
0

Zdroj: Youtube/RAJKA - Problém ľudí v pohraničných oblastiach

Páčil sa vám článok?

Cítia sa odstrčení vlastnou krajinou. Pre mnohých Slovákov, ktorí žijú v maďarskej obci Rajka, sa v súčasnosti iba dva kilometre vzdialená štátna hranica stala neprekročiteľnou. Deti nemôžu absolvovať očkovanie, starí ľudia sa nevedia dostať k lekárovi. Hoci už dnes malo byť všetko inak, nestalo sa tak.

"Som človek, ktorý potrebuje kardiológa, potrebuje alergiológa, no nemá šancu sa tam dostať. Potrebujem lieky, ktoré beriem na vysoký tlak a iné choroby," opisuje s plačom svoju ťažkú situáciu dôchodkyňa pani Janka. Jej prípad nie je vôbec ojedinelý, ide o problém  tisícov ľudí, ktorí žijú kúsok od slovenských hraníc najmä v Maďarsku a Rakúsku. Väčšina z nich pracuje na Slovensku, sú slovenskí občania, no od mája im hrozí, že bez testu na koronavírus, ktorý si navyše musia sami zaplatiť, sa do práce nedostanú. To však nie je zďaleka všetko. Hranice totiž môžu prekračovať iba tí, ktorí cestujú za prácou. Deti, aj vážne choré, tehotné ženy či starí ľudia vrátane onkopacientov majú zatiaľ smolu. Premiér Igor Matovič pendlerom radil čakať do pondelka, teda do dnešného dňa. Hlavný hygienik Ján Mikas avizoval, že navrhne na rokovaní Ústredného krízového štábu úpravu v opatrení vo vzťahu k pendlerom tak, aby mali pri vstupe na územie Slovenska zjednodušené podmienky. A tí preto čakali, že pondelkom sa všetko zmení k lepšiemu, no krizový štáb dnes v ich  veci nezasadne.

Obyvatelia Rajky, z ktorých je okolo päťtisíc Slovákov, preto nakrútili ďalšie video, v ktorom vysvetľujú svoju hroznú situáciu. "V piatok som išla s dcérou na povinné očkovanie, ktoré sa robí v jedenástich rokoch. Mala som od pediatričky email, ktorým potvrdzovala, že sme pozvaní," vysvetľuje Karin, ktorú cez hranice s dieťaťom nepustili. Nejde však len o návštevu lekára. Mnohí pendleri sa po uvoľnení opatrení potrebujú vrátiť na Slovensko do práce. Lenže nemajú kde nechať deti a s tými ich zas do krajiny nepustia.

Nové video Slovákov z Rajky:

Krízový štáb, ktorý môže ich situáciu zmeniť, by mal najbližšie zasadnúť zajtra popoludní. Ľuďom v krajnej situácii zatiaľ ministerstvo zdravotníctva odporúča požiadať o výnimku na adresu vynimky@health.gov.sk.

"Budeme sa to snažiť trošku aj sprocesovať tak nejako systémovo. Takže robíme na tom, ale treba si uvedomiť, že sme celosvetovo vo vážnej situácii, a že tieto opatrenia nie sú zbytočné," prisľúbil pre TV JOJ pomoc Slovákom v pohraničí  aj člen ústredného krízového štábu Peter Visolajský s tým, že chcú riešiť aj výnimky pre možnosť poskytnutia zdravotnej starostlivosti slovenským deťom žijúcim do 30 km za hranicami.

(ms)

Páčil sa vám článok?