VIDEO: Sú zúfalí. Obyvatelia Rajky s plačom vysvetľujú, čo im prinesie nové opatrenie Slovenska

18.4.2020
0

Zdroj: FB Ľudmila Lenárová

Páčil sa vám článok?

Všetci pendleri, teda aj slovenskí občania žijúci v prihraničných regiónoch v zahraničí, sa budú od mája pri vstupe na Slovensko musieť preukázať negatívnym testom na COVID-19. Zaplatiť si ho však musia sami. S plačom vysvetľujú, čo to pre nich znamená.

Pendleri sa od 1. mája pri každom vstupe na územie Slovenskej republiky budú musieť preukázať negatívnym testom na COVID-19 nie starším ako 30 dní a pri vstupe na územie SR musia mať potvrdenie od zamestnávateľa.

Za pendlera sa považuje jednak osoba s trvalým alebo prechodným pobytom na území SR, ktorá cestuje do zahraničia za prácou, najviac 30 km po ceste od otvoreného hraničného priechodu a taktiež osoba s trvalým alebo prechodným pobytom v oblasti 30 km po ceste od otvoreného hraničného priechodu, ktorá dochádza za prácou na územie SR. Ide teda aj o mnohých Bratislavčanov, ktorí žijú napríklad v maďarskej Rajke. A viete, čo to pre nich v praxi znamená, keď musia za jeden test zaplatiť cca 70 eur? Priblíži vám to nasledujúce video.

Ide o nové opatrenia Úradu verejného zdravotníctva, ktoré sú výsledkom rokovania ústredného krízového štábu.

"Ako ja, tak aj tisíce ďalších ľudí – Slovákov si vybrali zahraničné dedinky na život nie preto, že by tu bol lepší vzduch, ale kvôli tomu, že nie všetci z nás majú státisíce na to, aby si kúpili nehnuteľnosť na Slovensku, čo i len pár kilometrov od Rajky, napríklad v takých Rusovciach či v Jarovciach. Keďže sme nič neukradli a stále sa živíme len obyčajnou prácou, zvolili sme si lacnejšiu nehnuteľnosť a to nám napríklad Maďarsko umožňovalo. Sme občanmi Slovenskej republiky, pracujeme v tejto krajine a rovnako tu odvádzame dane, nechávame peniaze v slovenských obchodoch, platíme za slovenské služby. Dnes sme na úrovni dobytka... Nie, vôbec nepreháňam, len vám hovorím, ako sa väčšina z nás v posledných týždňoch cíti," vyjadrila sa na sociálnej sieti autorka videa.

(ms)

Páčil sa vám článok?