Na vlastnej koži: Detská nemocnica je plná aj "počas korony". Čo vás čaká pri jej návšteve?

19.4.2020
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Kým polikliniky i nemocnice pre dospelých sa v čase koronakrízy skôr vyprázdnili, pre nemocnice určené deťom to neplatí. Počas karantény totiž pribudlo úrazov. Vyskúšali sme, ako to v súčasnosti funguje v tej najväčšej nemocnici určenej deťom na bratislavských Kramároch a čo tu obnáša absolvovať opakované vyšetrenie.

Najhoršia Veľká noc. To si tento rok zrejme povedalo mnoho rodičov, keď sedeli na urgente Národného ústavu detských chorôb na Kramároch. V čase zúriacej pandémie totiž masovo stúpol počet úrazov detí.  Ich cesta spolu s rodičmi smeruje najskôr na urgent a nie je ich málo.

Len za prvé dva aprílové týždne tu bolo ošetrených 313 detí s úrazmi a až 53 z nich skončilo hospitalizovaných v nemocnici. Išlo prevažne o úrazy v domácom prostredí.

„Najčastejšie to boli úrazy hlavy po pádoch, úrazy vzniknuté na trampolíne, pády z bicykla, z postele, prebaľovacieho pultu, pád na kolieskových korčuliach, popáleniny, ale aj neúmyselná strelná rana zo vzduchovky do brucha.  Nezriedka boli ošetrené aj náhodné otravy čistiacimi, pracími prostriedkami, liekmi,“ priblížil primár Oddelenia urgentného príjmu MUDr. Marcel Brenner.

Zdroj: ms

My sme zažili, ako vyzeral urgent priamo cez Veľkonočnú nedeľu pred polnocou. Pred opáskovanou budovou nemocnice sa každý musel zaregistrovať a zodpovedať na množstvo otázok. "Nemôžeme vás pustiť, musíte toto absolvovať," vysvetlil mladý muž pred vchodom urgentného príjmu. Zranené dieťa začalo dáviť. "Tu máš krabičku od vreckoviek, môžeš dáviť do nej," dodal mladý muž. Čakáreň vo vnútri bola plná rodičov s deťmi po úraze. Dodržanie bezpečných odstupov v súvislosti s koronavirusom v tejto situácii môže byť problém, i vzduch bol vydýchaný, no inak to zrejme nejde, zranených a chorých jednoducho treba čo najskôr ošetriť.  

Zdroj: ms

Detská fakultná nemocnica s poliklinikou - Bratislava.

Pri zlomenine, pokiaľ dieťa nie je hospitalizované, sa  malý pacient musí do budovy v priebehu niekoľkých dní vrátiť. Napríklad dlahu treba vymeniť za sadru. Pozreli sme sa preto na to, ako to vyzeralo o niekoľko dní neskôr v úrazovej ambulancii, ktorá sa nachádza o poschodie vyššie nad urgentom.  Čakáreň bola aj tu plná a nervózni rodičia sa prechádzali aj po chodbe, aby sa vyhli mase ľudí. "Strašne dlho to trvá, my sme sa zranili na trampolíne", vysvetlila jedna z mamičiek.

Zdroj: ms

V čakárni rozhodne nebudete sami, úrazov je v týchto dňoch viac ako dosť.

"Nás posunuli až o hodinu neskôr," povedal ďalší otecko. "A my sme mali termín ešte pred desiatou hodinou a na informačnej tabuli nám svieti čas až 11.50," dodala ďalšia mamička. Oslovená sestra mala ale pre ňu jasné vysvetlenie. "Na registrácii v budove ste boli už pár minút po termíne, tak sme vás dali na koniec. Mamička ledva lapala po dychu. "Dlho som čakala v rade na registráciu kvôli COVID-19. Prišla som v predstihu, ale toto nijako neviem ovplyvniť," vysvetľovala.

Zdroj: ms

​Kedy prídete na rad, sa dozviete z informačnej tabule.

To znamená, že zdravotníci v ambulancii veľmi neberú do úvahy, že pacienti musia čakať aj pred vstupom do budovy. "Ten registračný formulár som tento týždeň už vypisovala minimálne trikrát. Pritom mi volali presný termín aj domov a aj tak som to musela absolvovať. Tých pacientov by pritom mali mat už na zozname," uvažuje jedna z matiek. Nemocnica je pre pandémiu mimoriadne precízna. Hospitalizované deti testujú aj na koronavírus. Počas našej prítomnosti upratovačky dezinfikovali i steny.

Zdroj: ms

​Upratovačka dezinfikovala priestory vrátane stien.

Nemocnica evidentne robí, čo môže, no situácia je veľmi náročná. Jediné, čo môžeme urobiť, je dávať v súčasnosti na deti čo najväčší pozor, aby jej návštevu nemuseli absolvovať. 

(ms)

Páčil sa vám článok?