Vyskúšali sme: Čo musíte podstúpiť, ak sa chcete dostať do polikliniky na Kramároch?

16.4.2020
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Strážia ju vojaci, pred vchodom je natiahnutá páska. Tak momentálne vyzerá vchod do kedysi rušnej budovy polikliniky na bratislavských Kramároch.

Ešte donedávna bola návšteva polikliniky úplnou samozrejmosťou, nad ktorou ste sa ani nepozastavili. Koronavirus však mení úplne všetko. Návštevy ambulancií lekárov sa obmedzili na minimum, no napriek tomu sa ocitnete v situácii, že ich musíte absolvovať. My sme dnes na vlastnej koži vyskúšali, ako prebieha návšteva polikliniky na Kramároch. Kým sa vôbec dostanete dnu, čaká vás veľa otázok, v ceste červené pásky a vyhradená trasa.

Zdroj: ms

​Budovu strážia vojaci.

Budovu , ktorú sme navštívili ráno, strážia vojaci. Pred vchodom je natiahnutá páska, vstup je nemožný. Vojaci sú milí a posielajú nás k unimobunke s označením Registrácia pacientov.  Kým sa však dostanete k okienku, musíte vystáť rad. Ak ste teda objednaný na konkrétny čas, príďte s časovou rezervou cca pol hodinu, je to rôzne v priebehu dňa. Pri našom odchode už bol rad napríklad niekoľkonásobne dlhší.

Zdroj: ms

​Rad na registráciu pacientov.

Čakajúci ľudia sú disciplinovaní, dvojmetrové rozostupy dodržané. Hoci ide o polikliniku určenú najmä dospelým, chtiac-nechtiac počúvame aj otázky dieťaťa za nami. "Mami, prečo tu stojíme a prečo sme tak daleko od tety?" 

Keď sme už prišli k samotnej registrácii, prekvapila nás podrobnosť otázok i údajov, ktoré si vyžiadali. Pani za okienkom s nami komunikovala len cez reproduktor a sprudka na nás spustila: "Meno, rodné číslo, kde idete, prečo tam idete, mate cestovateľskú anamnézu. Aj číslo občianskeho potrebujem, test na COVID-19 máte?" Odpovedáme áno. "Tak prosím ukázať dôkaz o jeho výsledku!" Otázok pribúdalo, už sme sa zmierovali s tým, že objednaný čas u lekára nestihneme. Ale nakoniec naša registrácia prebehla úspešne. "Dobre, otrhnite si tento papierik," vydá na záver pokyn pani za okienkom.

Zdroj: ms

​Ústrižky, ktoré dostanete pred vstupom do polikliniky.

Po cca polhodine vchádzame do budovy polikliniky. "Nech sa páči," ukážu nám smer po vypaskovanej úzkej trase vojaci. Pred jej vchodom ešte registrujeme dlhý rad pred výdajným okienkom z lekárne.

Zdroj: ms

​Vo vnútri sa taktiež pohybujete po vyznačených trasách.

Aj vo vestibule sme opäť narazili na červené pásky s usmerneniami, ktorou uličkou  pokračovať ďalej.  Bez problémov sme sa dostali do cieľa a čoskoro stojíme v chodbe, kde sa nachádza ambulancia nášho lekára. Čakáren ako aj priestory polikliniky sú poloprázdne.

Zdroj: ms

​Chodby sú naozaj poloprázdne, na ľudí však natrafíte.

Pred ambulanciami smutne sedí pár pacientov s rúškami a rukavicami na rukách. Na záver nás ale čakalo najpríjemnejšie prekvapenie. Víta nás usmiata a milá sestrička. "Hneď sa vám venujeme, nebojte sa, všetko bude v poriadku," upokojuje nás. A v podobnej atmosfére prebehlo aj vyšetrenie lekárom. Ten bol napriek situácii s COVID-19 mimoriadne profesionálny a hlavne ľudský.

Na záver sme ešte otestovali, ako funguje miestny bufet. Je otvorený, dnu sa však nedostanete. Sortiment je vyložený  na stoloch , nápisy vás upozorňujú, že konzumácia jedál je zakázaná. Pracovníčka prijala našu objednávku a pokiaľ ide o platbu, kartu si zobrala a odišla do vnútra bufetu. Jedlo teda dostanete iba so sebou.

Zdroj: ms

​Konzumácia jedál vo vnútri je zakázaná.

Keď sme budovu opustili, mohli sme skonštatovať, že rad pred ňou poriadne narástol, ale naozaj sme vybavili všetko, čo sme potrebovali.

(ms)

Páčil sa vám článok?