FOTO Návrat repatriantov: Čo sa deje v týchto dňoch na hraničnom priechode Berg?

9.4.2020
Repatrianti čakajú na odvoz do karantény - Bratislava Berg

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Oproti uplynulým dňom bola situácia v prvý deň veľkonočných sviatkov (Zelený štvrtok) na hraničnom priechode Bratislava-Berg okolo jednej hodiny poobede naoko pokojná.

Pri príchode sme najskôr na parkovisku stretli pána z nemenovanej popradskej firmy, ktorý nám prezradil, že si prišiel na hranice vyzdvihnúť balík, ktorý potrebuje k svojej práci, pretože vo veľkom šijú rúška. Zaujímalo nás, ako prebehla cesta do Bratislavy. Podľa jeho slov ho cestou z Popradu policajti zastavili spolu trikrát, pri Važci, pod Strečnom a pred Bratislavou. Celkovo hodnotil jazdu až do Bratislavy za pokojnú, kolóny sa podľa neho netvorili. Okrem nás sa tam nachádzalo zopár ďalších áut, ľudia toto parkovisko využívajú aj ako vstup na bratislavskú hrádzu.

Pokiaľ ide o dnešnú situáciu priamo na hraniciach, na slovenskú stranu prichádzali z Rakúska jednotlivci individuálne. Po prekročení hraníc ich skontrolovali vojaci, následne museli čakať v dvojmetrových rozostupoch na registráciu. V čase okolo obeda sa na mieste nachádzalo približne 10 repatriantov vracajúcich sa na Slovensko. Situáciu monitorovala polícia spolu s armádou.

"Postup na všetkých hraničných priechodoch v rámci republiky je rovnaký a to taký, že tí, ktorí sa vracajú na územie SR zo zahraničia individuálne sú usmerňovaní príslušníkmi Policajného zboru a ozbrojených síl," informoval nás hovorca rezortu vnútra Petar Lazarov. Dotazník pre repatriantov je zverejnený na stránke MZVaEZ SR a repatrianti sa cez neho registrujú a prichádzajú na hranice. "Tí, ktorí sa dopredu nezaregistrujú, tak vypisujú dotazníky až na hraničnom prechode, preto vznikajú aj zdržania a kolóny," hovorí ďalej.

Podľa jeho slov sa štátne zariadenie pre repatriantov vyberá v daný deň podľa dostupných kapacít. Kvôli veľkému počtu repatriantov sa nedá vyberať, kde kto bude umiestnený napríklad podľa miesta trvalého bydliska. "Z hraničných priechodov v rámci Bratislavského okresu zabezpečuje zvoz repatriantov kyvadlová doprava od spoločnosti SlovakLine (zabezpečuje Okresný úrad Bratislava), a to v pravidelných intervaloch denne o 8, 14 , 22 hod. V rámci ostatných hraničných prechodov zabezpečuje odvoz do zariadení príslušný okresný úrad v rámci územnej pôsobnosti. Samotná koordinácia na hraničných priechodoch je v kompetencii Policajného zboru," dodal Lazarov.

​Ako dočasné zázemie pre repatriantov slúži veľký červený stan, ktorý tam bratislavskí hasiči postavili približne pred týždňom. „Funkciou stanov je plniť dočasné útočisko až do odjazdu do karanténnych centier. V jeho priestoroch platí prísny zákaz fajčenia a poškodzovania cudzieho majetku,“ vysvetlila Katarína Farkašová z hasičského prezídia. Keďže uplynulé dni boli hranice plné repatriantov a mnohí čakali dlhé hodiny na odvoz do karanténnych centier, dnes k nemu pribudol druhý z dôvodu rozšírenia kapacít a väčšieho pohodlia repatriantov, s ktorými sme komunikovali z bezpečnej vzdialenosti. 

„Čakáme tu asi od pol jedenástej, čiže asi 3 hodiny a nepovedali nám zatiaľ nič iné, iba že máme čakať,“ prezradila nám Slovenka vracajúca sa z Rakúska, kde pracuje ako opatrovateľka. Pri otázke, či vie, do akého štátneho zariadenia pôjde, odpovedala, že netuší. Súhlasne jej dali za pravdu aj ostatní, ktorí čakali vedľa nej. Za stanom určeným pre repatriantov je natiahnutá policajná páska, ktorá ohraničuje územie, z ktorého je možná cesta už len do štátnej karantény. Pri otázke, či dostali nejaké občerstvenie, pani reagovala, že nevie, pretože dovnútra stanu nešla.

Iný mladík, ktorý sa vracal z Ameriky, tvrdil, že sa zatiaľ cíti dobre. Takisto nevedel, do akého zariadenia a kedy pôjde.

"Čas, ktorý repatrianti strávia na hraničných priechodoch, je rôzny. Záleží to od rôznych faktorov, ako počet repatriantov a s tým spojené kontroly a vypĺňanie dotazníkov, dostupnosť karanténnych zariadení a ich umiestnenie v rámci republiky a podobne. Poskytuje sa im tam voda a občerstvenie podľa možností, " povedal nám Lazarov. Ako ďalej informoval, ministerstvo zahraničných vecí realizuje repatriácie, ktoré sú vopred plánované, komunikované so zahraničnými úradmi a zástupcami SR v zahraničí. Pri takýchto repatriáciách nedochádza k zdržaniam, lebo vopred sú známe zoznamy pasažierov, sú známe karanténne zariadenia, kde budú umiestení a je pripravený personál a koordinátori. 

Povinná karanténa v štátnych zariadeniach má však aj svoje výnimky. A tu sme sa narazili na niečo, čo nás veľmi prekvapilo. Do karanténneho centra nemôže ísť napríklad osoba, ktorá je neplnoletá alebo rodina s malými deťmi. Na hraniciach sme stretli Slováka, ktorý prišiel odniesť veci svojej neplnoletej sesternici vracajúcej sa z Ameriky zo študijného pobytu. "Do karantény nemôže ísť, pretože nemá 18 rokov a nepôjde asi ani domov, pretože má ťažko chorého otca," povedal nám jej rodinný príslušník. Ako nám mladý muž prezradil, práve na hraniciach riešili, že jej zabezpečia odvoz na Hlavnú stanicu, odkiaľ pôjde pravdepodobne vlakom k starým rodičom a povinnú 14-dňovú karanténu strávi tam. O stanovisko, či je také niečo možné a za akých podmienok, sme požiadali aj ministerstvo vnútra. "Autobus, ktorý smeruje s inými repatriantami do karanténneho zariadenia v Bardejove, uvedenú maloletú osobu vyzdvihol na hraničnom priechode Berg a odvezie ju do Bardejova, kde ju budú čakať rodičia," informoval nás k prípadu Petar Lazarov.

V štátnom zariadení zostanú repatrianti do vykonania testu na koronavírus a pokiaľ bude negatívny, čaka ich ďalších 14 dní izolácie doma. "Izolácia v štátom určenom zariadení trvá po dobu nevyhnutnú na vykonanie laboratórnej diagnostiky Covid-19 a následne po zistení negatívneho výsledku sa tejto osobe nariaďuje domáca izolácia v celkovej súhrnnej dobe 14 dní,“ informuje ministerstvo s tým, že karanténa je následne nariadená aj všetkým ľuďom žijúcim v spoločnej domácnosti.

 (nc) 

Páčil sa vám článok?