VIDEO: Aj vy môžete prispieť k tomu, aby zdravotníci bojujúci v prvej línii s COVID-19 dostávali jedlo zadarmo

9.4.2020

Zdroj: FB UNB

Páčil sa vám článok?

Nedávno vznikla a celkom nádejne sa rozbehla iniciatíva Jedlo Zdravotníkom, ktorej cieľom je zabezpečiť zadarmo pravidelnú donášku jedla doktorom, zdravotníckemu personálu a záchranárom, teda ľuďom bojujúcim v prvej línii s ochorením COVID-19. Ako im môžete pomôcť aj vy?

Začalo to koncom marca nevinnou výzvou a otázkou na sociálnej sieti o tom, že by bolo super ak by reštaurácie doniesli zdarma personálu nemocníc teplé jedlo. Postaral sa o ňu bratislavský moderátor Richard Vrablec a pozrieť si ju môžete tu:

Do výzvy sa za krátky čas zapojili desiatky reštaurácií, ktoré v týchto dňoch pravidelne vozia obedy a večere zdravotníkom v prvej línii. Zatiaľ ide najmä o najvyťaženejšie nemocnice a oddelenia v Bratislave, ale postupne sa do výzvy pridávajú aj iné mestá ako Žilina, Prešov či Malacky.

"Keďže v rámci nášho portálu komunikujeme aktívne s reštauráciami, ktoré nezavreli a fungujú ako donášky, a neustále aktualizujeme informácie o nich, napadlo mi, že by sme mohli cez nás koordinovať túto skvelú myšlienku," opisuje vznik iniciatívy Kamila Slašťanová, zakladateľka portálu menucka.sk a koordinátorka iniciatívy Jedlo Zdravotníkom.

Zdroj: Menucka.sk

V Bratislave sa koordinuje donáška v spolupráci s vedením Univerzitnej Nemocnice Bratislava najmä na Kliniku infektológie a geografickej medicíny, ako aj na centrálne príjmy a prijímacie oddelenia nemocníc na Kramároch, v Petržalke, v Ružinove a v Starom meste na Mickiewiczovej. Keď sa pokryjú všetky dni a časy týchto najvyťaženejších oddelení,  iniciatíva Jedlo Zdravotníkom chce pridať aj ďalšie zložky ako operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby, záchranárov, hasičov či iné.

​Každý z nás má možnosť podporiť túto výzvu. Reštaurácie pomôžu tým, že poskytnú pravidelnú donášku jedla, dodávatelia poskytnutím zvýhodnených podmienok zúčastneným reštauráciám. Pomôže aj každý jeden zákazník, ktorý si objedná jedlo z niektorej zo zapojených reštaurácií a, samozrejme, a najmä každý šírením tejto myšlienky ďalej. K čím väčšiemu množstvu ľudí sa informácia o výzve dostane, tým komplexnejšie sa budú môcť pokryť oddelenia, ktoré to najviac ocenia.

"Cieľom je, aby boli zabezpečené pravidelné donášky tam, kde ich najviac potrebujú. Od zúčastnených prevádzok, ktoré sú samy v zložitej situácii a zo dňa na deň sa mnohé začali transformovať na donášky, je to úžasný prejav solidarity, spolupatričnosti a podpory. Rovnako ako aj od zákazníkov, ktorí objednávkou jedla pre seba podporia sprostredkovane zdravotníkov aj samotné reštaurácie. Preto sa tiež snažíme šíriť osvetu o tom, aby si ľudia aspoň raz za čas - podľa svojich finančných možností - objednali jedlo z reštaurácie," dodáva Kamila Slašťanová. 

Zoznam reštaurácií, ktoré sa do iniciatívy zapojili, je aktualizovaný na stránke www.jedlozdravotnikom.sk. Nájdete tam aj podrobné informácie o tom, ako je možné sa zapojiť a kontakty na koordinátorov v jednotlivých mestách.

(ts)

Páčil sa vám článok?