Analytik varuje: Blackout či lockdown - od strachu je už len krok k panike

4.4.2020
0

Zdroj: TASR – Jaroslav Novák

Páčil sa vám článok?

„Vedenie štátu nemôže jeden deň otvoriť servisy bicyklov a záhradkárstva a na druhý deň uvažovať nad ´blackoutom´ či ´lockdownom´ krajiny. Veď to vyzerá, akoby to riadili celé totálne nekompetentní. Nezvládnuté,“ hovorí bezpečnostný analytik Juraj Zábojník, ktorého sme sa pýtali, ako hodnotí situáciu na Slovensku. „Ľudia majú informačný chaos, strach a vieme, že od toho je len krok k panike.“

Hoci premiér Igor Matovič zľavil z predstavy „vypnutia“ krajiny len na jej „spomalenie“, diskusia na tému tohto extrémneho riešenia je v plnom prúde.  Mnohí sme skeptickí najmä pri pohľade na to, ako sa dodržiavajú dnes už prijaté opatrenia. Veľakrát nedodržiavajú. Polícia vás na prázdnom parkovisku megafónom vyzve, aby ste si nasadili rúšku, ale hlúčik bezdomovcov si na Romanovej ulice v Petržalke neďaleko Chorvátskeho ramena veselo nažíva ďalej, rovnako ako štamgasti, ktorí si chodia spolu posedieť na terasy „svojich“ prázdnych krčiem. A potom sú tu nejasné nariadenia a odporúčania. Dôchodcovia majú vyhradené na nakupovanie doobedňajšie hodiny, poobede sú však v obchodoch tiež.  Trhy na vzduchu máme zatvorené z bezpečnostných dôvodov, ale budova Fresh Marketu veselo funguje. Podobných paradoxných prípadov sú desiatky. A ich nebezpečenstvo spočíva v tom, že keď je chaos v nariadeniach, ľudia ich prestanú dodržiavať úplne.

A v tomto informačnom chaose a neistoty z budúcnosti, ktorej koniec nevidno, sme sa namiesto upokojenia od vlády dočkali možnosti, že si bude čochvíľa nutné urobiť zásoby na tri týždne a zamknúť sa v byte.   

„Blackout? Mám dojem, že nikto poriadne nevie, o čom hovorí,“ konštatuje Juraj Zábojník. „To je, akoby ste odpojili ľudský organizmus od prístrojov a budete pozorovať, čo sa stane.  A to je nebezpečná situácia, hazard. Veď my ani netušíme, aký by to malo dopad. Má k tomu premiér nejaké analýzy negatívneho dopadu na obyvateľstvo v konfrontácii s tým pozitívnym cieľom, ktorý tým všetkým sleduje? Má ho? Nech povie od koho, od akých odborníkov... Od tých, ktorísú v krízovom štábe? Čo viem o tých, ktorí sú tam a sú odborníci vo svojom odbore, ani jeden z nich netuší dôsledky toho, keď prestane krajina dýchať „na obidve pľúca“ a vôbec všetko, čo je s tým spojené. Je to ako zastavenie motorov veľkého kolosu v strede - nie Tichého oceánu, ale tsunami - a kým ich opäť naštartujete, robia si s vami prúdy oceánu, čo chcú a môže sa stať, že skončíte na dne mora alebo rozbitý na trosky o skalné útesy," varuje Zábojník.

Podľa analytika je uľavujúce, že vláda nie je jednotná v názore či áno alebo nie. Upozorňuje totiž na jeden nebezpečný scenár. „Ak by štát ohlásil k nejakému dátumu totálne obmedzenie pohybu a uzatvorenie všetkého okrem nemocníc, nastala by panika, nájazd na obchody, s tým súvisiace výbery peňazí z bánk, čo by ich mohlo položiť.  Ďalším krokom by mohol bol rapídny nárast kriminality a rabovanie. A my nemáme armádu v takom stave, aby toto ustála.“

Armáda je podľa Zábojníka v porovnaní z doby spred desiatok rokov v katastrofálnom stave a museli by sa povolať zálohy. "Veď vieme dobre, aký je stav a nikto nemal v posledných rokoch ani chuť ísť do armády, museli ich motivovať finančne a aj tak to skončilo fiaskom. Za posledné roky sme ju dokázali celkom znefunkčniť, otázka je, či by bola vôbec schopná bez podpory ďalších dobrovoľníkov zásobovať  len hermeticky uzavretých seniorov, nie to ešte „ustrážiť“ národ," kladie si otázku.

„Zaujíma ma aj odpoveď na otázku, ako by fungovalo zásobovanie, keď, ako sme sa nedávno dozvedeli, sklady hmotných rezerv sú prázdne a táto krajina je potravinovo sebestačná na 30 percent.  Predstavte si, že absolútne uzatvoria hranice naši dodávatelia potravín... Vtedy by sme zistili, že my sami tu máme problém prežiť!“

Odporúča: Testovať, testovať, testovať!

Juraj Zábojník tvrdí, že aktuálne máme dočinenia s  druhom vírusu, ktorý by sme mohli nazvať biologickou zbraňou. „A tak by sme k nemu mali pristupovať,“ hovorí. V krízovom štábe by preto okrem virológov či analytikov konečne uvítal odborníkov krízového plánovania, ktorí dokážu koordinovať postup všetkých zainteresovaných odborných zložiek, vedia, čo je to „architektúra bezpečnostných opatrení. "Tu nie je čas na fantazírovanie a experimenty a nech si to pekne každý jeden uvedomí. Pretože aktuálne to vyzerá, že ľavá ruka nevie, čo robí pravá a priznal to v podobnom vyjadrení nedávno aj samotný premiér Matovič na adresu činnosti krízového štábu. Ešte raz chcem zdôrazniť, že my všetci bojujeme so skrytým nepriateľom, ktorý kosí životy ľudí po celom svete, takže všetky animozity a súťaž, kto má väčšie ego, musia ísť bokom."

Dôležitejšie ako „vypnutie“ krajiny je však podľa neho testovať, testovať, testovať. "Už viac ako dva týždne v rozhovoroch pre médiá a televízie tvrdím, že sme okamžite mali uzavrieť hranice, oznámiť návrat domov našim občanov do určitých dní, oddeliť lekárske tímy a zdravotný personál,  vytvoriť karanténne zóny a do týchto infikovaných zón zapojiť zoznamy  dobrovoľníkov, ktorí by sa v karanténnych strediskách starali o pozitívne testovaných, pričom lekári by nastupovali až v nevyhnutných prípadoch. Aby sme nemuseli, podobne, ako sa to stalo v žilinskej alebo ružomberskej nemocnici, dávať pre absurdné chyby do karantény celé nemocničné oddelenia," vysvetľuje.

„Podcenili sme situáciu. Koniec repatriácií prišiel neskoro, zásobovanie nemocníc ochrannými prostriedkami stále zlyháva, až v týchto dňoch začali policajti na hraniciach evidovať každú osobu, ktorá prichádza na naše územie,“ hovorí Juraj Zábojník. „Podľa môjho názoru by mala ísť automaticky do karanténneho centra na testy.“

Táto pandémia nám podľa Juraja Zábojníka ukázala, v akom katastrofálnom stave máme krajinu. Nesebestačnú, vykradnutú a nepripravenú na podobné krízy a je ohrozené celé obyvateľstvo Slovenska .  „Snáď sa z tejto situácie poučíme a zodpovední budú niesť následky,“ dodáva.

(in)

Páčil sa vám článok?