Čo s nevyužitou električenkou do MHD? Dopravný podnik dal jasnú odpoveď

31.3.2020
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Už tretí týždeň sú školy v Bratislave pre hrozbu šírenia koronavírusu zatvorené, takže mnohí žiaci  a študenti  vôbec nevyužívajú mestskú hromadnú dopravu (MHD). Majú nárok na vrátenie peňazí za predplatený cestovný lístok?

Vozidlá MHD jazdia v týchto dňoch po meste poloprázdne. Ako nám potvrdil vodič autobusu Jaroslav, niekedy odvezie len päť či šesť ľudí z jednej konečnej na druhú, no je rád, že má v tejto zložitej situácii prácu. Dopravný podnik Bratislava zjavne má čo robiť, aby mohol túto službu ľuďom naďalej poskytovať – MHD dnes využívajú najmä cestujúci, ktorí sa do práce iným spôsobom nevedia dostať.

Mnohí Bratislavčania zostávajú doma, a nie sú to len žiaci či študenti. Niektorí zamestnanci majú home office, iní sú s deťmi na OČR-ke. A ďalší, keď sa potrebujú niekam dostať, radšej sadnú do auta či na bicykel, takže električenku, ktorú si predplatili aj na rok dopredu, vôbec nepoužívajú. Majú nárok na vrátenie peňazí? Dopravný podnik Bratislava sa v takýchto prípadoch riadi Prepravným poriadkom Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji,“ informovala nás stručne hovorkyňa dopravného podniku Adriana Volfová.

FOTO a VIDEO: Vybrali sme sa do ulíc skontrolovať obchody a našli pred nimi rady ako za socíku...

Pohľad na vstupy do predajní potravín dnes mnohých z nás presunul v čase do obdobia socializmu, kedy sme boli na dlhé rady zvyknutí. No kým vtedy sme čakali na košík, lebo ich bol nedostatok, dnes musí na jedného zákazníka pripadať 25 m2, čo je v menších expres predajniach tak 12 ľudí v celej prevádzke. Rady však nie sú jediná paralela so socialistickými časmi...

Čo teda hovorí prepravný poriadok? V časti C.2 „Návratky cestovného lístka“ informuje, že každý majiteľ predplatného cestovného lístka má právo požiadať o vrátenie cestovného za nevyužitý alebo čiastočne využitý cestovný lístok, a to bez udania dôvodu. Musíte však o to požiadať písomne a k žiadosti zároveň priložiť svoju bezkontaktnú čipovú kartu. O vrátenie cestovného môžete požiadať ešte pred obdobím platnosti električenky, ale tiež počas jej platnosti – v takom prípade vám predajca vráti alikvotnú časť cestovného zníženú o manipulačný poplatok. Pri výpočte zohľadní počet precestovaných dní, ale pozor - za precestovaný deň sa počíta aj deň doručenia žiadosti. Zoznam miest na podanie žiadosti nájdete na internetovej adrese www.idsbk.sk.

(ac)

Páčil sa vám článok?