FOTO a VIDEO: Vybrali sme sa do ulíc skontrolovať obchody a našli pred nimi rady ako za socíku...

30.3.2020

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Pohľad na vstupy do predajní potravín dnes mnohých z nás presunul v čase do obdobia socializmu, kedy sme boli na dlhé rady zvyknutí. No kým vtedy sme čakali na košík, lebo ich bol nedostatok, dnes musí na jedného zákazníka pripadať 25 m2, čo je v menších expres predajniach tak 12 ľudí v celej prevádzke. Rady však nie sú jediná paralela so socialistickými časmi...

 „Toto je rad na zhruba 20 minút,“ hovorí nám pán v petržalskom Kauflande. Ľudia poctivo stoja v rozostupoch. Keď sme takéto rady videli na videách z Japonska, veľa z nás bolo presvedčených, že niečo podobné by sme na Slovensku nedokázali. A predsa...

Zdroj: Marián Dekan

​Vo vedľajšom Tescu rad nie je, ale dovnútra vás, ak nie ste senior, od 9:00 h do 12.00 h nevpustili. Rovnako v Bille. Nekompromisne otáčali aj rodičov s deťmi. Od soboty totiž máme na Slovensku vyhradené hodiny pre seniorov a dodržiava ich väčšina supermarketov a hypermarketov.

Mnohí ľudia v aktívnom veku o novom opatrení buď nevedia, alebo skúšajú. Ak sa nevyhnutne potrebujete „infiltrovať“ do predajne a máte pod 60, možno sa vám to ešte podarí v menších prevádzkach, ktoré nemajú financie na sbs pracovníka pred dverami.

Zdroj: R.S.

​Dnes to bolo možné aj v predajni Kraj na Ostredkoch, kde nakupovali doobeda všetky vekové kategórie.

Zdroj: R.S.

​V malom express Tescu na Blagoevovej však neuspejete. Hneď pri vchode stojí pracovníčka pred pultom s dezinfekčným gélom a rukavicami. Po rúškach sú povinné aj tie. Oddnes sa totiž sprísnili aj hygienické podmienky v predajniach potravín či drogériách. Zákazník si ruky najskôr vydezinfikuje, potom dostane rukavice a môže vojsť. 

Zdroj: I.J.

​Predajňa má 350 m2,  maximálne však púšťajú 12 ľudí. Rady tu vo vyhradených hodinách pre seniorov neboli, poobede to zrejme bude horšie, v predajni bolo v bežný deň aj trikrát toľko ľudí. V Lidli na Mamateyovej bol doobeda polhodinový rad. A to má predajňa 1200 m2! Dovnútra však môže ísť len 51 zákazníkov. V Terne v Ovšisti nájdete rukavice a dezinfekciu tiež, počas našej návštevy však jej použitie nikto nekontroloval.

Zdroj: I.J.

Ľudia stojaci na zime a dnes aj na vetre nadšení neboli, opatrenia však chápali. Riešili skôr dilemu, či je po novom opatrení lepšie zvoliť na nákup menšiu či väčšiu predajňu. Vyhrali tie menšie. V seniorských hodinách. A najmä tí starší konštatovali, že podobný obraz zažívali kedysi denne. Rad do predajne potravín... Len s tým rozdielom, že vtedy sme stáli v rade, pretože sme vedeli, že príde alebo prišiel tovar, ale žiadnu istotu, že sa nám ujde. Kým v súčasnosti je tovaru dostatok, (až na malé výpadky hladkej múky napríklad), takže ani posledný v zástupe nie je v strese, že nenakúpi.

Návrat do minulosti

Paralel so socializmom však dnes „žijeme“ viac. Uzatvorené hranice, ani dnu, ani von. Ľudia nakupujúci múku na kilá a zásobu toaletného papieru na rok, ženy, ktoré ovládajú šijací stroj sú hodné obdivu, priam až závisti. Je prospešné splniť príkazy štátu, kým vyjdeš na ulicu, pretože ťa ktokoľvek udá ako nezodpovedného. Minimálne ťa odfotografuje na mobil a snímku zavesí na Facebook, no v susednom Česku by ste za rovnaký prehrešok mohli zaplatiť aj pokutu. Vyhýbaš sa neznámych ľuďom len tak preventívne, s očami buď sklopenými alebo s podozrievavým pohľadom, každý je predsa potenciálne nebezpečný. Do reči sa nedávaš s neznámymi a pomaly už ani so známymi.

Zdroj: FB B.Z.

Z radu, ktorý sa dnes ráno vytvoril v košickom Kauflande na Toryskej ulici by už asi hlavný hygienik asi nebol vôbec nadšený. Toto na dodržiavanie dvojmetrových rozostupov medzi ľuďmi rozhodne nevyzerá....

Zdroj: FB J.D.

Bežný deň pred samoobsluhou niekde na Slovensku pred rokom 1989....

Aj cez deň je mesto poloprázdne ako za socializmu, kde musel byť každý od 8.00 do 16.00 h v robote. Prechádzať sa po uliciach v tom čase znamenalo koledovať si o policajnú kontrolu. Mesto bolo pusté aj večer. Otvorených prevádzok málo a peňazí na ne tiež málo. Podobne ako dnes ľudia popíjali skôr doma.

A napokon štát, ktorý vybraných adeptov dôsledne kontroloval.

Avšak na druhej strane nás dokázal, podobne ako dnes, silne spájať spoločný nepriateľ. Boli sme vďaka nemu schopní kreovať vynikajúci ľudový humor, oprieť sa navzájom o seba s priateľmi a rodinou, a pomáhali nám, rovnako ako dnes, aj príbehy veľkých gest. „Dobrý deň, mám 53 rokov, pracujem ako SZČO v gastronómii. Od 14.3. mám zatvorenú prevádzku. Sedím doma a šijem rúška, ktoré rozdávam zadarmo. Som síce bez príjmu, ale robím dobrú vec,“ napísala nám do redakcie Adriana z Pezinka.

Vďaka podobným ľuďom sa nám podarilo prežiť socializmus a súc vytrénovaní minulým režimom, zrejme prežijeme aj karanténu.    

Máte ďalšie paralely súčasnej doby so socializmom? Pridajte ich do komentárov, budeme radi.   

(in)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie