Predajcovia NOTA BENE bojujú o prežitie: Môžete ich podporiť prostredníctvom krízovej zbierky

20.3.2020
Predajca Notabene

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Pandémia koronavírusu má aj na ľudí bez domova a predajcov pouličného časopisu NOTA BENE ničivý dopad. Vydavateľ periodika preto organizuje krízovú zbierku.

Prázdne ulice im znemožnili zabezpečiť si živobytie predajom časopisu. Ocitli sa v zúfalej situácii, bez peňazí a možnosti si ich získať vlastnými silami. OZ Proti prúdu, vydavateľ Nota bene organizuje krízovú zbierku SME S VAMI, ktorú môžu ľudia podporiť na webe www.pomahatjelahke.sk

Dary tak umožnia predajcom NOTA BENE zabezpečiť si základné potreby na prežitie - udržať si bývanie a získať potraviny, hygienické pomôcky či lieky. 

Podľa jej slov mnohí predajcovia hovoria až o 70 percentnom poklese predaja pouličného časopisu. Združenie v súčasnosti komunikuje s komerčnými ubytovateľmi a pomáha už dvanástim predajcom, ktorým akútne hrozí, že prídu o strechu nad hlavou. Pribúdajú však aj ďalší. 

 „Až 67 percent predajcov v Bratislave si vďaka predaju NOTA BENE platí nájom v komerčnej ubytovni alebo v prenajatej izbe. Teraz im hrozí, že o neho prídu práve v situácii, keď sa ľuďom odporúča zostať čo najviac v bezpečí svojich domovov,“ hovorí štatutárna zástupkyňa OZ Proti prúdu Sandra Pazman Tordová. Cieľom organizácie je v prvom kroku zabezpečiť, aby všetci predajcovia mali zabezpečenú istotu bývania aspoň do konca apríla. 

 Ľudia bez domova patria k najzraniteľnejšej skupine obyvateľov, ktorú súčasná kríza zasiahne najviac. Aj bez pandémie už čelia existenčným problémom a pri zatváraní služieb hrozí, že zostanú úplne bez pomoci. „Až dve tretiny našich predajcov tvoria ľudia nad 50 rokov a mnohí z nich trpia chronickými zdravotnými problémami, srdcovo-cievnymi ochoreniami a cukrovkou. To znamená, že v tomto čase by sa mali najviac chrániť. Touto zbierkou im to spolu môžeme umožniť,“ vysvetľuje Sandra Pazman Tordová. 

 Pouličné časopisy zažívajú existenčnú krízu a niektoré krajiny už celkom zastavili pouličný predaj. Aj NOTA BENE reálne hrozí, že vďaka prázdnym uliciam aprílové číslo časopisu vyjde už len v elektronickej verzii.V súčasnej situácii naše združenie odporúča predajcom NOTA BENE, aby nešli predávať, ak to nie je nevyhnutné. Predaj zatiaľ skončilo 20 percent predajcov, no ich počet stúpa. Mnohí sú však odkázaní na predaj ako na jediný zdroj živobytia alebo živia ďalších členov rodiny,” dodáva štatutárka združenia. 

 Pre tých, čo ešte stále predávajú pouličný časopis, OZ Proti prúdu zabezpečuje maximálnu dostupnú ochranu - rúška a rukavice. Po celom Slovensku samozrejme platí nariadenie zakrývať si tvár pri predaji rúškom či inou ochrannou pomôckou. Pri vstupe do výdajne majú klienti ako povinnosť umyť si ruky alebo dezinfikovať si ich antibakteriálnym gélom. Vďaka ochotným podporovateľom a ľuďom z firmy Veselé rúška sa už združeniu podarilo zohnať plátené rúška na opakované použitie pre predajcov. Vďaka pomoci Magistrátu hlavného mesta Bratislava zasa balík jednorázových rúšok a dezinfekciu.

Združenie nie je v ľahkej situácii. Jeho pracovníci deň čo deň obvolávajú všetkých predajcov, aby zistili, či sú v poriadku a aké sú ich potreby. Zároveň ich informujú o rizikách koronavírusu a prevencii. „Momentálne hľadáme alternatívne zdroje podpory v časoch, kedy nebudeme môcť ľuďom v núdzi pomáhať tradičným spôsobom, a teda predajom časopisu. Prvým krokom je preto krízová zbierka SME S VAMI na prežitie predajcov NOTA BENE. Každý ňou môže prispieť finančne na stránke www.pomahatjelahke.sk.  Prioritou je teraz pomôcť predajcov, aby si udržali bývanie. Mnohí z nich sa s veľkými ťažkosťami dostávali z ulice. Nedovoľme, aby znovu padli na dno,” nalieha Sandra Pazman Tordová.

 Ako môžete pomôcť združeniu Proti prúdu?

  • Prispejte na www.pomahatjelahke.sk a pomôžte prežiť predajcom NOTA BENE. Každému darcovi pošleme elektronickú verziu aktuálneho čísla pouličného časopisu. 
  • Darujte ochranné pomôcky - respirátory a rukavice nám umožnia zostať v osobnom kontakte s predajcami v zúfalej situácii. Každý darovaný kus nám umožní pomôcť denne desiatkam ľudí v akútnej kríze.
  • OZ Proti prúdu hľadá organizáciu, ktorá  pomôže so zabezpečením a distribúciou potravín predajcom počas nasledujúcich mesiacov.
  • Momentálne sú veľmi potrebné malé balenia dezinfekčných gélov pre predajcov.
  • Združenie potrebuje približne 80 mobilných telefónov, ktoré rozdá predajcom, aby s nimi mohlo zostať v kontakte.  V prípade, že ho môžete darovať, napíšte na  pomahatjelahke@notabene.sk. 

(ts,nc)

Páčil sa vám článok?