FOTO Pripomeňte si roky, keď Bratislavu zasypal sneh a vydržal dlhšie ako deň

26.12.2023
0

Zdroj: Archív TASR

Páčil sa vám článok?

Snehová nádielka prekvapila v tomto roku Bratislavu najskôr na Mikuláša a potom v sobotu pred Štedrým dňom, aj tentoraz sa však už po pár hodinách začala topiť. Pozrite si dobové foto z minulých desaťročí, keď naše mesto zasiahla snehová fujavica či snehová kalamita a Bratislavčania nastúpili do brigádnickej zmeny, aby pomohli pri odpratávaní snehu.

Mnohí Bratislavčania si dodnes spomínajú na zrejme najväčšiu snehovú kalamitu z roku 1987. Na juhozápade Slovenska snežilo počas štyroch dní, od 9. do 12. januára, nepretržite 68 hodín, v hlavnom meste napadalo až 65 cm snehu. Možno si aj vy pamätáte na výdatné sneženie, pre ktoré skolabovala doprava, takže ste išli o školy či do práce pešo, alebo aj na lyžiach. „Bývali sme vtedy s rodičmi na Kramároch a spomínam si, že sme nevedeli zistiť, ktoré auto je naše, všetky boli pod hrubou snehovou pokrývkou,“ hovorí Bratislavčan Niki.

Zdroj: Archív TASR

​12. január 1987: Haldy snehu znemožnili prejazdnosť na nejednej bratislavskej ulici.

Snehová kalamita narobila veľké starosti aj vo februári 1947, vtedy bolo celé Slovensko zaviate snehom a niekoľkometrové záveje zažili aj ľudia v Bratislave. Množstvo snehu, ktorý odstavil dopravu v meste, pomáhali vtedy odstraňovať dobrovoľné snehové brigády a ľudia čakali v radoch na prídel uhlia, aby mali čím zakúriť.

Zdroj: Archív TASR

​21. február 1947: Robotníci nestíhali odhadzovať množstvo snehu, ktorý zasypal Bratislavu.

Bratislavčania nastúpili do brigádnických zmien na odpratávanie snehu v uliciach mesta aj v roku 1956 – vtedy na výzvu Ústredného národného výboru a obvodných národných výborov. „Umožňujú tým nehatenú pouličnú dopravu, ako aj včasný rozvoz potravín,“ informuje text k dobovej foto nižšie.

Zdroj: Archív TASR

​20. február 1956: Brigáda uličného výboru z bratislavskej ulice Červenej armády (dnes Grösslingovej) zápasí so snehom.

Počasie vedelo prekvapiť Bratislavčanov aj na jar. Napríklad druhý jarný deň v roku 1962 vyzeral v meste ako v januári, vonku bolo hmlisto, nevľúdne. „Ja si pamätám na rok 1977, keď som bola začiatkom apríla vonku len v tenkej blúzke, a o pár dní neskôr už v teplom kabáte, pretože snežilo a fúkal studený vietor,“ spomína naša čitateľka Anna.

Zdroj: Archív TASR

​22. marec 1962: Sneh, voda a blato na chodníkoch i na cestách, snehom zafúkané autá, Bratislavčania v zimníkoch. Pozor, šmýka sa!

Zdroj: Archív TASR

​17. december 1963: Nasledujúci rok zase Bratislavu zasiahla snehová fujavica.

Predčasný príchod zimy prekvapil napríklad v novembri 1965. Vtedy sa takmer celé Slovensko ocitlo pod snehom a Bratislava nebola výnimkou. Aj bratislavské deti si vďaka tomu užili veľa zábavy.

Zdroj: Archív TASR

​18. november 1965: Sneh zasypal bratislavské ulice v noci na 18. novembra, čo prinieslo veľa starostí dospelým a veľa radosti deťom.

Zdroj: Archív TASR

​18. január 1968: Množstvo snehu končilo v Dunaji. Na foto pracovník Technických služieb mesta Bratislavy Ladislav Csonga zhŕňa sneh do rieky za mostom v Petržalke.

Najväčšiu radosť z bohatej snehovej nádielky mali vždy deti. Na foto nižšie z roku 1978 stavajú snehuliaka bratislavskí škôlkari  z materskej školy na Brnianskej ceste. Spoznajú sa niektoré na tomto zábere?  

Zdroj: Archív TASR

​22. december 1978: Deti z MŠ na Brnianskej ceste majú zo snehu veľkú radosť.

Snehová kalamita zasiahla Bratislavu aj v posledný januárový víkend v rok 1996. Vyžiadala si nasadenie množstva mechanizmov, ktoré odstraňovali sneh z najfrekventovanejších ulíc mesta a z centra.

Zdroj: Archív TASR

​30. január 1996: Prvá časť zo 47 nasadených mechanizmov odváža sneh z Ventúrskej ulice v centre Bratislavy.

Najnovšia snehová nádielka v sobotu 23. decembra síce Bratislavčanov potešila, napríklad na Kolibe napadalo až 18 centimetrov snehu, ale už nasledujúce dni nám pripomínali skôr príchod jari. Mestské lesy v Bratislave, ako aj SHMÚ na sociálnej sieti vzápätí varovali - ak sa v týchto dňoch vyberiete do lesa, buďte opatrní, pod ťarchou mokrého snehu padajú stromy a konáre, zvýšené riziko úrazu hrozí aj pri silnom vetre.

(ac)

Páčil sa vám článok?